HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken VANnU en Het Markiezaat willen gaan fuseren
04-02-2019
Directeur Frédérique Assink-Aben van Bibliotheek VANnU en Harry van der Klink van Bibliotheek Het Markiezaat hebben een intentieovereenkomst ondertekend die uiteindelijk zou moeten leiden tot een fusie van beide organisaties tot één bibliotheekorganisatie voor West-Brabant. 
Met de intentieovereenkomst wordt door beide bibliotheken het voornemen uitgesproken om naar een intensieve organisatorische samenwerking te gaan die als resultaat een juridische fusie per 1 januari 2020 moet opleveren. Beide bibliotheekorganisaties spreken de verwachting uit dat - door samen te gaan - het bibliotheekwerk in het werkgebied niet alleen kwalitatief kan verbeteren, maar dat er ook ruimte is voor noodzakelijke innovatie. De bibliotheken stellen in een persbericht: ‘De nieuwe bibliotheek kan zich als grotere organisatie nog beter voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst. Daarbij is alles gericht op de uitbreiding en verdieping van de dienstverlening aan alle burgers in de betrokken gemeenten en als aanvulling op de geldende afspraken met de gemeenten. De betrokken gemeenten zijn Roosendaal, Halderberge, Moerdijk, Zundert, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom. De dienstverlening betreft onder andere de uitbreiding van collecties, de ontwikkeling en invoering van programma's die gericht zijn op het bestrijden van laaggeletterdheid, het stimuleren van mediawijsheid en het schoolbibliotheekwerk én de ontwikkeling van bibliotheken als huiskamers van de stad waar ontmoeten en ontdekken centraal staan.’ 

Bibliotheek Het Markiezaat heeft zes vestigingen en twee servicepunten in de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. Bibliotheek VANnU is verantwoordelijk voor vijf vestigingen in de gemeenten Roosendaal, Moerdijk, Halderberge, Zundert en Rucphen. Samen hebben de bibliotheken een verzorgingsgebied van zo'n 300.000 mensen. Het aantal vestigingen zou na de fusie gelijk blijven.

In 2012 was er overigens al eens sprake van fusieplannen van vier bibliotheekorganisaties in West-Brabant: Breda, Markiezaat, VANnU en Zundert/Rucphen. Dat ging toen echter niet door omdat de organisaties volgens toenmalig Markiezaat-directeur Nanno Nanninga te zeer van elkaar zouden verschillen. In 2015 kwam het wel tot een fusie tussen Bibliotheek VANnU en Bibliotheek Zundert-Rucphen.

Voor juni moet er een definitief besluit worden genomen over het formaliseren van de fusie, die per 1 januari 2020 in zou moeten gaan. Tegenover BN DeStem zegt Frédérique Assink, directeur van Bibliotheek VANnU, over de keuze voor een fusie: ‘Bibliotheken zijn meer dan plekken waar boeken uitgeleend worden. Het zijn ontmoetingsplaatsen, plekken waar leerlingen komen om te studeren. Daarnaast is de bieb een grotere rol gaan spelen in de aanpak van bijvoorbeeld laaggeletterdheid. We zijn nu allebei te klein om al die veranderingen aan te kunnen.’ Harry van der Klink, directeur van bibliotheek Het Markiezaat zegt daarover: ‘We merken nu dat we qua personele bezetting erg krap zitten, terwijl we allebei los van elkaar veel hetzelfde werk doen. We zijn allebei apart bezig met bijvoorbeeld het terugdringen van laaggeletterdheid. Dat kunnen we beter samen doen.’

Beide directeuren benadrukken dat een fusie niet ten koste zal gaan van personeel, aldus BN DeStem. De twee bibliotheekorganisaties hebben samen bijna honderd mensen in dienst, veelal parttimers. VANnU heeft 67 medewerkers, Het Markiezaat ongeveer dertig. Wel moet er één directeur voor de nieuwe organisatie komen, waarvoor volgens Van der Klink hijzelf en Assink zo goed als zeker niet in beeld zijn. ‘Wij zijn bijna aan ons pensioen toe. We willen afscheid nemen door één krachtige bieb achter te laten,’ aldus Van der Klink in BN DeStem.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie