HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
CPNB lanceert nieuw initiatief: Nationale Boekenboost
07-02-2019
De Stichting CPNB en de Stichting Lezen hebben van de VriendenLoterij een bedrag van 500.000 euro ontvangen om daarmee het nieuwe gezamenlijke initiatief De Nationale BoekenBoost mogelijk te maken, dat als doel heeft om het leesplezier van de schoolgaande jeugd tot achttien jaar een positieve boost te geven door middel van veel extra boeken in de klas. 
VriendenLoterij-ambasadeur Johnny de Mol heeft de cheque van 500.000 euro uitgereikt aan de Stichting CPNB en Stichting Lezen. De schenking ten gunste van De Nationale BoekenBoost is bekendgemaakt in de aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de VriendenLoterij dat op 11 februari plaatsvindt in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Met het project De Nationale BoekenBoost willen CPNB en Stichting Lezen boeken dicht bij de kinderen brengen. ‘De boeken komen terecht bij de kinderen en jongeren die niet vanzelfsprekend omgeven zijn door boeken, waardoor rondom deze kinderen een optimalere omgeving om te (beginnen met) lezen ontstaat,’ aldus de CPNB. Een goede leesomgeving helpt leesachterstanden te verminderen, maar op veel Nederlandse scholen, waar kinderen veel van hun tijd doorbrengen, staan vaak onvoldoende recente en inspirerende leesboeken.
 
Met De Nationale BoekenBoost willen beide organisaties de impact van bestaande leesbevoringscampagnes voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar vergroten, zoals De Nationale Voorleesdagen, de Kinderboekenweek en de Boekenweek voor Jongeren. Deze campagnes worden vanaf 2019 bij honderd (voor)scholen per campagne uitgebreid met De Nationale BoekenBoost. Met De Nationale BoekenBoost kunnen op deze manier circa driehonderd zorgvuldig geselecteerde scholen ieder jaar hun boekencollectie op school aanvullen met recente boeken die uitnodigen tot (meer) lezen. De geselecteerde scholen zullen de komende twee à drie jaar het pakket van De Nationale BoekenBoost kunnen ophalen bij de plaatselijke boekhandel. In ieder pakket wordt informatie meegestuurd over hoe je lid kunt worden van de bibliotheek. Als de boeken uit De Nationale BoekenBoost naar meer smaken is de bibliotheek voor het kind een laagdrempelige en kosteloze vervolgstap, aldus de CPNB, die eraan toevoegt dat op deze manier om de geselecteerd scholen het netwerk van bibliotheken en boekhandels wordt geactiveerd die de kinderen en de docenten kunnen ondersteunen op het gebied van lezen en leesplezier. Het initiatief versterkt hierdoor ook het netwerk tussen scholen, boekhandels en bibliotheken.

‘Het is belangrijk dat de boeken direct via de klaslokalen in de omgeving van het kind terechtkomen. Op schoolniveau weten docenten waar dit boekencadeau het hardst nodig is. Bovendien leent de schoolomgeving zich goed voor monitoring en evaluatie van de resultaten. De plekken in Nederland waarvan bekend is dat de leesachterstand groter is dan gemiddeld krijgen voorrang,’ zo stelt de CPNB. Samen met Stichting Lezen zal worden onderzocht wat het effect van het initiatief is op leestijd en leesmotivatie bij de kinderen en op het leesklimaat op school. Daarnaast wordt bekeken in hoeverre het versterkte netwerk van school, boekhandel en bibliotheek positieve effecten heeft op het leesgedrag van de kinderen.

CPNB-directeur Eveline Aendekerk zegt over de schenking en het nieuwe initiatief: ‘Dankzij dit bedrag kunnen we zoveel mogelijk nieuwe boeken bij kinderen en jongeren bezorgen die deze het hardst nodig hebben. Dit zal het leesplezier een significante boost geven. Het effect van de boeken wordt extra versterkt doordat deze worden verspreid tijdens onze leesbevorderende campagnes op scholen met behulp van boekhandel en bibliotheek. De Nationale BoekenBoost bewijst: een boek kan zoveel doen. Impact maken doe je samen!’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie