HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Leescoalitie en COC Nederland lanceren website queerboeken.nl
14-02-2019
Op Valentijnsdag lanceert de Leescoalitie in samenwerking met COC Nederland de website queerboeken.nl. Doel van deze website is om scholieren en docenten te wijzen op LHBTI-rolmodellen in de literatuur. Tegelijkertijd met de lancering van de nieuwe literatuurlijst op queerboeken.nl start de verkiezing van het Beste Queer Fragment, waarbij lezers mogen stemmen op de mooiste liefdesscènes uit de queer literatuur, gekozen door Tim den Besten, Özcan Akyol, Rik van de Westelaken, Sherida Spitse en Valentijn De Hingh.

Op de website queerboeken.nl is een overzicht te vinden van de meest aansprekende boeken voor en over LHBTI’ers. De boeken zijn te onderscheiden op verschillende categoriën, zoals 'Lezen voor de lijst', 'Young  adult', 'Jongen-jongen', 'Meisje-meisje'. 
 
'Uit recent onderzoek van COC Nederland i.s.m. Colombia University blijkt dat LHBT(I)-leerlingen het nog steeds zwaar hebben op school. Een van de manieren waarop de situatie verbeterd kan worden is door in de lessen (meer) aandacht te besteden aan LHBT(I)-onderwerpen en ruimte in het curriculum te maken voor LHBT(I)-rolmodellen uit sport, geschiedenis en literatuur,' zo stelt De Leescoalitie in een persbericht op de website Lees met andermans ogen. Om die reden hebben de initiatiefnemers de website queerboeken.nl in het leven geroepen, waar suggesties te vinden zijn voor mooie LHBTI-boeken vol literaire rolmodellen. Een dergelijke literatuurlijst bestond nog niet. In eerste instantie zijn er vijftig titels geselecteerd. Deze titels worden ingeleid met een beschrijving over het boek en de context waarin het verscheen. De website wordt vier keer per jaar aangevuld met nieuwe titels.

Om aandacht op deze nieuwe website te vestigen, start op Valentijnsdag de verkiezing van het Beste Queer Fragment. Voor deze verkiezing hebben vijf BN’ers (Rik van de Westelaken, Tim den Besten, Valentijn De Hingh, Sherida Spitse en Özcan Akyol) hun favoriete liefdesscène uit de queerliteratuur gekozen en hier een inleiding bij geschreven. De fragmenten met inleiding zijn gebundeld in een uitgave met een voorwoord van Arthur Japin. Deze uitgaven worden tijdens Valentijnsdag verspreid onder scholieren via GSA’s (Gender and Sexuality Alliances - groepen scholieren van allerlei seksuele oriëntaties en genderidentiteiten die zich op hun eigen school inzetten voor vrijheid en gelijkheid voor iedereen).
Vanaf 14 februari kan op een van deze fragmenten gestemd worden.
 
Het initiatief wordt ondersteund door minister Van Engelshoven.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie