HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Ministerie van Verbeelding betrokken bij nieuwe Stadtbibliothek München
25-02-2019
Het Ministerie van Verbeelding, adviesbureau voor bibliotheekvernieuwing, gaat de Stadtbibliothek München adviseren bij het ontwikkelen van een totaal nieuw bibliotheekconcept. De centrale vestiging is samen met verschillende andere instellingen gevestigd in de Gasteig, een cultureel centrum dat stamt uit 1985 en dat vanaf 2021 ingrijpend gerenoveerd zal worden. De nieuwe Gasteig moet in de herfst van 2025 weer opengaan. 
In de Gasteig zijn behalve de bibliotheek onder andere ook nog de concertzaal Philharmonie, de Hogeschool voor Muziek en Theater en de Volkshogeschool gevestigd. Met circa 1.800.000 bezoekers per jaar is het Duitslands grootste culturele centrum. Vanaf 2021 zal de Gasteig gerenoveerd worden, niet alleen omdat het gebouw in technisch opzicht verouderd is, maar ook omdat München de Gasteig tot motor van de sterk groeiende stad wil maken; een moderne, aantrekkelijke en levendige plek. De bedoeling is dat de nieuwe Gasteig in de loop van 2025 weer open gaat. De architectenselectie voor het herontwerp van het gebouw is nu in de eindfase; er zijn nog drie architectenbureaus in de race voor het maken van het definitieve ontwerp. De Stadtbibliothek ontwikkelt plannen voor het functioneren van de nieuwe bibliotheek en voor het bijbehorende programma van eisen. Het Ministerie van Verbeelding is gevraagd hierin te adviseren en te ondersteunen. ‘Eerste stap is om samen met de medewerkers van de bibliotheek tot een heldere toekomstvisie en een bijpassend inrichtingsconcept te komen. In fase 2 wordt dit concept verder vertaald in een programma van eisen en een ruimtelijke indeling. Belangrijk uitgangspunt daarbij is meer synergie tussen de verschillende partners,’ aldus het Ministerie van Verbeelding in een persbericht. 

Tijdens de enkele honderden miljoenen kostende renovatie, die volgens de planning vijf jaar gaat duren, zullen de er nu gevestigde instellingen op andere locaties in de stad ondergebracht worden. De frontoffice van de bibliotheek verhuist naar het Motorama-complex, een voormalige autoshowroom die later omgevormd is tot winkelcentrum. De muziekbibliotheek verhuist samen met de Philharmonie, de Hogeschool voor Muziek en Theater en de Volkshogeschool naar een locatie aan de Hans-Preißinger-Straße 8 in het stadsdeel Sendling. Het complex Gasteig Sendling (ofwel HP8) bestaat uit vijf gebouwen. Eén van de gebouwen is Halle E, ‘een indrukwekkend monumentaal pakhuis met een industriële uitstraling die doet denken aan de LocHal in Tilburg,’ aldus het Ministerie van Verbeelding.In het gebouw, dat tevens de verbinding vormt met de naastgelegen tijdelijke Philharmonie, wordt de muziekbibliotheek gevestigd, samen met een deel van de Volkshogeschool. Het Ministerie van Verbeelding is ook gevraagd om het inrichtingsconcept voor Halle E te ontwikkelen. Dit concept zal in het teken staan van ‘tijdelijkheid’. Er wordt gekozen voor een inrichting die weinig kost en die zo flexibel is dat er volop geëxperimenteerd kan worden. Hiermee wordt Halle E dus tevens een laboratorium voor het uitproberen van allerlei nieuwe vormen van dienstverlening, die later in de Gasteig hun beslag kunnen krijgen.

Als alles volgens plan verloopt, zal de nieuwe Gasteig in de herfst van 2025 geopend worden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie