HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken Flevoland actief rond provinciale verkiezingen
05-03-2019
In de aanloop naar de provinciale verkiezingen van 20 maart trekken de Flevolandse bibliotheken gezamenlijk op bij het verstrekken van informatie over de verkiezingen en bieden zij een podium aan de Flevolandse politieke partijen. Bibliotheeknetwerk Flevoland organiseert samen met 12 andere culturele instellingen onder andere een culturele pubquiz waarbij de lijsttrekkers van alle 16 deelnemende politieke partijen in Flevoland zijn uitgenodigd. 
Tijdens de door de bij Bibliotheeknetwerk Flevoland aangesloten bibliotheken georganiseerde bijeenkomsten zijn uiteenlopende partijen - van D66 tot de nieuwe deelnemer Respect! - vertegenwoordigd. De politieke partijen krijgen er het podium, doen mee aan rondetafelgesprekken en aan een pubquiz, waarbij tal van feitjes over de culturele organisaties en het culturele leven in Flevoland aan de orde komen. Er komen verder verschillende thema’s aan de orde, zoals landbouw, mobiliteit, recreatie, water, klimaat en energie, ruimtelijke ontwikkeling, duurzaamheid, et cetera. Samen met de provinciale politiek en het waterschap zullen er thematafels ingericht worden waarop de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen te vinden zijn. Ook wordt via posters en flyers geënthousiasmeerd om te gaan stemmen op 20 maart.
FlevoMeer Bibliotheek meldt over de bijeenkomst: ‘Geen tafel met 15 “pratende hoofden in pak” deze avond, maar een levendige mierenhoop van activiteiten. Je kunt direct en persoonlijk in gesprek gaan met kandidaten voor Provinciale Staten. Of je informeren bij maatschappelijke groepen die ook met de ontwikkeling van Flevoland bezig zijn. Hoe denken zij over wat de provincie voor jou kan betekenen? Steek je licht op in korte, scherpe debatjes tussen de toekomstige politici of praat gewoon zelf mee. Kortom: bijeenkomsten die de provincie dichtbij brengt en jou als kiezer boeiende informatie oplevert om je keus voor 20 maart te bepalen.’  
 
In 2017 organiseerde de FlevoMeer Bibliotheek in de aanloop naar de landelijke verkiezingen ook al verschillende activiteiten, zoals de ‘Politieke Zeepkist’.

Overigens worden er door verschillende bibliotheken in het hele land de komende weken uiteenlopende activiteiten rond de provinciale verkiezingen georganiseerd. Zo biedt ook de Bibliotheek Gouda aan de vooravond van de verkiezingen, op 18 maart, een podium aan de politieke partijen tijdens het Grote Verkiezingsdebat en organiseert bblthk Wagening op 13 maart een verkiezingsdebat met daaraan voorafgaand op 12 maart een voorbeschouwing door RTV Rijnstreek. De Bibliotheek Krimpenerwaard heeft op haar website een pagina over de verkiezingen ingericht. Verschillende bibliotheken organiseren in samenwerking met Prodemos een informatieavond over de verkiezingen. Cubiss heeft speciaal met het oog op de verkiezingen ‘Stem je mee!’ ontwikkeld, een bijeenkomst van ongeveer 1,5 uur, bedoeld om op een leuke manier de verkiezingen onder de aandacht te brengen, uit te leggen waar het om gaat en mensen te activeren te gaan stemmen. Het initiatief behelst een handleiding voor begeleiders/ docenten, kaarten en vragen voor een woordbingospel en een praatplaat waarop de meest belangrijke aspecten van de gemeenteraads- of Provinciale Statenverkiezingen op aansprekende wijze getekend zijn. De doelgroep bestaat uit bezoekers van taalbijeenkomsten, taalhuizen en -punten, bibliotheken, ouderkamers, vrouwencentra, wijkcentra en andere organisaties.
De VOB heeft enkele zaken rondom de verkiezingen op een rijtje gezet.

Overigens organiseren in aanloop naar de provinciale verkiezingen veel provinciale instellingen in samenwerking met bibliotheken een cultuurdebat met politici uit de provincie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie