HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Lespakket ‘Find It!’ gelanceerd om kinderen te leren hoe betrouwbare informatie te vinden
05-03-2019
Stichting FutureNL en de Koninklijke Bibliotheek (KB) hebben onlangs het gratis lespakket Find It! gelanceerd dat door de Stichting FutureNL in samenwerking met 23 bibliotheken en het Rijksmuseum is ontwikkeld om kinderen te leren hoe ze betrouwbare informatie kunnen vinden.
Met 'Find It!' leren kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs welke informatie betrouwbaar is, waar ze informatie kunnen vinden en hoe ze er vervolgens in hun eigen woorden een werkstuk mee kunnen maken.
 
Tijdens de officiële bijeenkomst ter gelegenheid van de introductie van Find it! sprak Prinses Laurentien over het door FutureNL ontwikkelde lespakket: ‘Het lesmateriaal prikkelt de nieuwsgierigheid die kinderen van nature al hebben. En het laat ze zien dat de bibliotheek echt een magische plek is.' Tijdens deze bijeenkomst kregen de genodigden, waaronder veel bibliotheekmedewerkers, uitleg over Jeugdbibliotheek.nl, Delpher en Find It!. Leerlingen van groep 7 van basisschool De Regenboog uit Reeuwijk gingen in het Kinderboekenmuseum samen met YouTuber Kalvijn met Find It! aan de slag.

In het project leren kinderen welk type informatiezoeker ze zijn (bijvoorbeeld lezer, kijker, kletser, doener of combinatie daarvan) en gaan in eerste instantie informatie verwerken vanuit hun eigen type. Vervolgens raadplegen ze ook andere bronnen die niet direct bij ze passen, maar die wel veel waardevolle informatie kunnen opleveren. Vervolgens leren de kinderen om de gevonden bronnen te beoordelen op bruikbaarheid en oefenen ze om de informatie uit deze bronnen op te schrijven in hun eigen woorden.

Het project is ontwikkeld mede in samenwerking met de bibliotheken Eindhoven, Kennemerwaard, Amsterdam, West Achterhoek, Groningen, Utrecht, Delft, Amstelland, Hilversum, Vlaardingen, Oostland, Lek & IJssel, Midden-Brabant, Aan den IJssel, ProBiblio, de Koninklijke Bibliotheek, en NBD Biblion en is mede mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie