HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB treedt toe tot publiek-privaat samenwerkingsverband voor digitale inclusie
13-03-2019
Op 11 maart hebben tijdens de Nationale Werkconferentie Digitaal Samenleven verschillende publieke en private partijen bekendgemaakt samen te willen gaan werken om Nederland digitaal vaardiger te maken. Ook de Koninklijke Bibliotheek (KB) doet mee aan deze alliantie. 
De Nationale Werkconferentie Digitaal Samenleven werd georganiseerd op initiatief van VodafoneZiggo, in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Beeld en Geluid, Number 5 Foundation en Xerox.  
 
Het doel van de conferentie was om input te verzamelen voor een gezamenlijk actieplan dat zowel de kansen als de (sociale) uitdagingen van een digitale samenleving adresseert. Inmiddels hebben 17 organisaties zich bij de alliantie aangesloten en beloofd te investeren en zich in te zetten op dit thema, waaronder dus ook de KB.
Het is de bedoeling dat op 21 maart, tijdens de vierdaagse conferentie Nederland Digitaal, het actieplan gepresenteerd gaat worden door staatssecretaris Knops en prinses Laurentien. De betrokken partijen binden zich aan dit plan door de ondertekening van een intentieverklaring. Het actieplan moet dan vanaf september 2019 worden uitgevoerd.
 
'De ambitie is: sociale inclusie door digitale inclusie. Dus niet als doel op zich maar om je goed te voelen en te profiteren van een digitale samenleving, zowel op persoonlijk vlak en in sociale contacten als op maatschappelijk- en arbeidsvlak,' aldus de initiatiefnemers.

De KB stelt over de Werkconferentie Digitaal Samenleven: ‘Het was de eerste keer dat zo veel verschillende perspectieven bijeenkwamen rondom het urgente en complexe vraagstuk van inclusie en balans in een digitale samenleving: van onderwijs tot het bedrijfsleven en van de overheid tot de wetenschap.’

De 17 samenwerkende private en publieke partijen binnen de 'startgroep' die gezamenlijk willen bijdragen aan een inclusieve digitale samenleving, zijn: VodafoneZiggo, Number 5 Foundation, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Beeld en Geluid, Xerox, Logius, Zorgverzekeraars Nederland, Interpolis, Koninklijke Bibliotheek, Samsung, NS, Kamer van Koophandel, Caiway, Google, ING en Manifestgroep.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Jeroen de Boer
24-3-2019 17:30
En vinden we dat een goede ontwikkeling, in het bijzonder het aangaan van een samenwerking met Google? Ik heb er m'n bedenkingen bij.

https://jeroendeboer.net/2019/03/19/reprise-bibliotheken-moeten-bij-de-ontwikkeling-van-digitale-geletterdheid-uitgaan-van-eigen-kracht-en-hebben-daarbij-google-echt-niet-nodig/

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie