HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Jan Wolkers en thema ‘duurzaamheid’ centraal tijdens Nederland Leest
19-03-2019
Dit najaar zal tijdens de campagne Nederland Leest de door Onno Blom samengestelde bundel Winterbloei met natuurverhalen van Jan Wolkers door bibliotheken cadeau gedaan worden. Borealis van Marloes Morshuis is dit jaar het cadeau van de bibliotheek voor Nederland Leest Junior. Het thema van deze editie, die plaatsvindt in november, is ‘duurzaamheid’.  
Wolkers-biograaf Onno Blom heeft in Winterbloei verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s van Wolkers samengebracht waaruit zijn liefde voor de natuur spreekt. De bloemlezing bevat daarnaast een toelichting van Blom, actuele columns van Aaf Brandt Corstius bij de teksten van Wolkers en een voorwoord van Ronald Giphart.

Borealis van Marloes Morshuis is dit jaar het cadeau van de bibliotheek voor Nederland Leest Junior. Het boek zal verspreid worden onder schoolkinderen van groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2. ‘Na het lezen van dit spannende verhaal over klimaatverandering zal het gesprek over Duurzaamheid in de klas makkelijk op gang komen,’ aldus de CPNB in een persbericht. 

Het thema van deze editie van Nederland Leest is ‘duurzaamheid’. De CPNB stelt daarover dat in ‘tijden van klimaatverandering, smeltende ijskappen en klimaatspijbelaars’ de roep om duurzaamheid steeds luider en duidelijker wordt. ‘Over dit onderwerp gaan we met elkaar in gesprek in bibliotheken door heel Nederland. Maar er gebeurt veel meer dan dit gesprek: bibliotheken door het hele land organiseren activiteiten die op dit actuele gesprek aansluiten. Voorbeelden hiervan zijn repair cafés, het delen van duurzaamheidstips, de natuur in met de buitenbieb en het organiseren van leesclubs. Kortom: de bibliotheek is het hart van de campagne en een ideale plek om samen te komen, te lezen en aan de slag te gaan met Duurzaamheid,’ aldus de CPNB.

Nederland leest is de grootste bibliotheekcampagne van Nederland en vindt de hele maand november plaats. Winterbloei is tijdens de campagne in alle deelnemende bibliotheken.gratis verkrijgbaar voor leden en niet-leden. De campagne wordt georganiseerd sinds 2006. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. In 2016 was dat ‘democratie’, in 2017 ‘robotica’ en in 2018 was het thema ‘voeding’. Achterliggend idee is dat er rond het desbetreffende thema debat ontstaat.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie