HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
LocHal Tilburg genomineerd voor architectuurprijs 'BNA Beste Gebouw van het Jaar'
19-03-2019
De LocHal in Tilburg behoort tot de negen projecten die dit jaar genomineerd zijn voor de prijs ‘BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019’, de architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. Op 17 mei is de bekendmaking van het ‘Beste Gebouw van het Jaar’ in de LocHal. 
Een vakjury onder leiding van Jort Kelder selecteerde uit 114 inzendingen 14 projecten. Na een jureringsronde door Nederland bleven 9 genomineerde gebouwen over die in aanmerking komen voor de titel Beste Gebouw van het Jaar.

Er zijn vier categorieën: Identiteit & Icoonwaarde, Stimulerende Omgevingen, Particuliere Woonbeleving en Leefbaarheid & Sociale Cohesie. De LocHal Tilburg, het onderkomen van de Bibliotheek Midden-Brabant, Kunstloc en Seats2Meet. is genomineerd in de laatste categorie, samen met de Noord/Zuidlijn in Amsterdam en Hotel Jakarta, Amsterdam. 
 
Over de LocHal wordt op de website van de prijs onder andere gesteld: ‘De LocHal is de nieuwe “huiskamer” van Tilburg. De Spoorzone, die altijd een barrière vormde tussen Noord en Zuid, is een levendig centrum geworden met de Lochal als trekker. (...) De LocHal is een publieke plek geworden met verbinding als sleutelwoord: tussen stad en gebouw, tussen verschillende mensen, tussen functies en tussen heden, verleden en toekomst. (...) Het gebouw is meer een overdekt stadsplein dan een traditioneel gebouw; een openbaar trappenlandschap waar de verschillende functies zich op, aan en onder bevinden. Met zeer publiek en levendig gebruik beneden tot aan concentratieplekken op hogere niveaus. Het trappenlandschap maakt tastbaar wat onbereikbaar was: Vroeger kon je omhoogkijken naar het licht, nu kun je er naartoe wandelen. De LocHal geeft een nieuwe betekenis aan de functie van de bibliotheek in het digitale tijdperk. Het faciliteert de lezende “boekenconsument”, maar stimuleert ook de creatie van nieuwe kennis en cultuur door de interactie tussen experts en bezoekers onderling.’

Op 17 mei wordt niet alleen de vakjuryprijs bekendgemaakt, maar ook de categoriewinnaars en de winnaar van de publieksprijs. Voor die laatste prijs kan vanaf vandaag tot en met 1 mei gestemd worden via de website van BNA Beste Gebouw van het Jaar. De bekendmaking van de winnaar(s) vindt op 17 mei plaats in de LocHal.

De prijs ‘BNA Beste Gebouw van het Jaar’ wordt op initiatief van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus sinds 2006 jaarlijks uitgereikt en wordt gezien als de belangrijkste architectuurprijs van Nederland. Vorig jaar ging de titel naar Het Gelders Huis in Arnhem.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie