HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bezuiniging dreigt voor Bibliotheek Emmen
26-03-2019
Bibliotheek Emmen vreest voor een bezuiniging van mogelijk jaarlijks twee ton. Bibliotheekdirecteur Marchien Brons noemde de bezuinigingsplannen tijdens een speciale commissievergadering op 21 maart niet realistisch en onuitvoerbaar.
Eind vorig jaar is gebleken dat de gemeente Emmen kampt met onverwachte tegenvallers die in de miljoenen lopen, ondere andere vanwege financiële problemen bij dierenpark Wildlands Adventure Zoo, reden waarom het college ingrijpende bezuinigingen nodig acht. Ook de bibliotheek dreigt gekort te worden. Het gaat om een bezuinigingsopgave van jaarlijks 250.000 euro voor de bibliotheek en de Kunstbeweging gezamenlijk, waarvan waarschijnlijk twee ton door de bibliotheek opgebracht zal moeten worden.
 
Tijdens een speciale vergadering van de commissie Bestuur, Middelen en Economie over de bijgestelde begroting 2019-2023 noemde Marchien Brons, directeur Bibliotheek Emmen, de bezuiniging 'niet realistisch en onuitvoerbaar'. Brons wees er op dat de bibliotheek in 2013 ook al een bezuiniging van twee ton te verwerken heeft gekregen, als gevolg waarvan destijds de vestigingen in Schoonebeek en Nieuw-Schoonebeek hebben moeten sluiten. En nog altijd wordt ze daar door de inwoners op aangesproken en is er pijn in deze twee dorpen, aldus Brons. De bezuiniging valt niet te realiseren met wat kleine ingrepen her en der en ook intensievere samenwerking met de Kunstbeweging zal niet het gewenste bedrag opleveren, aangezien er tussen beide instellingen al veel samengewerkt wordt, zo stelt Brons, die aangeeft dat een oplossing dan gezocht zal moeten worden in het inkrimpen van een van de vestigingen in Emmen, Klazienaveen, Emmer-Compascuum en Nieuw-Amsterdam, of dat er gekeken zal moeten worden naar de twee bibliobussen die de dienstverlening verzorgen in de uitgestrekte buitengebieden van de gemeente. Die bibliobussen bedienen wekelijks 45 basisscholen; 5754 kinderen komen er boeken lenen. Brons wijst verder op de frictiekosten die gepaard zullen gaan met het ontslag van personeel en verwijst ook naar de 100.000 euro jaarlijkse bijdrage die de gemeente Emmen ontvangt vanuit de provincie Drenthe als investering in bibliotheekwerk in de landelijke gebieden, maar wel op voorwaarde dat de eigen gemeentelijke bijdrage in 2019 en 2020 op peil wordt gehouden en er niet op bezuinigd wordt.

Overigens was er lange tijd sprake van een verhuizing van de bibliotheek in Emmen, maar de gemeente besloot enkele maanden geleden al om dit plan met het oog op de moeilijke financiële situatie op de lange baan te schuiven, zodat de bibliotheek voorlopig op de huidige plek aan het Noorderplein blijft.

De gewijzigde begroting 2019-2023 zal behandeld worden tijdens de raadsvergadering van 28 maart.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie