HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bezuiniging Bibliotheek Emmen definitief
29-03-2019
De gemeenteraad van Emmen heeft gisteren ingestemd met het collegevoorstel om 250.000 euro te korten op Bibliotheek Emmen en De Kunstbeweging, de Emmense organisatie voor cultuureducatie. 
Voor Bibliotheek Emmen betekent het raadsbesluit van 28 maart waarschijnlijk een bezuiniging van jaarlijks 200.000 euro. Bibliotheekdirecteur Marchien Brons noemde de bezuiniging vorig week tijdens een speciale vergadering van de commissie Bestuur, Middelen en Economie over de bijgestelde begroting 2019-2023 'niet realistisch en onuitvoerbaar' en waarschuwde voor de mogelijke consequenties: inkrimping van de dienstverlening in (een van) de vestigingen van de bibliotheek in Emmen, Klazienaveen, Emmer-Compascuum en Nieuw-Amsterdam of aantasting van de bibliobusvoorziening in de landelijke buitengebieden of eventueel ontslag van medewerkers. Brons verwees bij die gelegenheid ook naar de 100.000 euro jaarlijkse bijdrage die de gemeente Emmen ontvangt vanuit de provincie Drenthe als investering in bibliotheekwerk in de landelijke gebieden, maar die op het spel komt te staan vanwege de voorwaarde vanuit de provincie dat de eigen gemeentelijke bijdrage in 2019 en 2020 op peil dient te worden gehouden en er niet bezuinigd wordt.
 
Tegenover het Dagblad van het Noorden geeft Brons aan teleurgesteld en kwaad te zijn. Brons gaat komende maandag samen met Rineke Marwitz, directeur van De Kunstbeweging, in overleg met verantwoordelijk wethouder Robert Kleine om van hem te horen hoe hij de bezuiniging ziet. ‘Zelf zien wij geen mogelijkheid om dat geld te besparen zonder dat we moeten hakken in de eigen organisatie,' aldus Brons.

De korting van de bibliotheek vindt plaats in het kader van een bezuinigingsoperatie waartoe de gemeente besloot nadat eind vorig jaar bleek dat Emmen kampt met onverwachte tegenvallers die in de miljoenen lopen, ondere andere vanwege financiële problemen bij dierenpark Wildlands Adventure Zoo. De gemeenteraad besloot gisteren ook voor 18,3 miljoen euro aan leningen aan het dierenpark over te nemen van Rabobank en VolkerWessels Stevin en een lening van 11 miljoen te verstrekken aan Wildlands Zoo (het voormalige Dierenpark Emmen). Het totale financiële belang van de gemeente in het dierenpark neemt daarmee toe van 60 miljoen tot 80,5 miljoen euro. Het reddingsplan kost de gemeente jaarlijks 1,7 miljoen euro.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie