HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
1 aprilgrap Vlaamse bibliotheken om probleem nepnieuws aan te kaarten
01-04-2019
De Vlaamse bibliotheken meldden vandaag dat ze vanaf nu hun collectie niet meer alfabetisch, maar op kleur rangschikken. Het gaat om een ludieke actie van mediawijsheidorganisatie LINC vzw, met medewerking van de VVBAD, om mensen bewust te maken van het probleem van nepnieuws.
Talloze Vlaamse media hebben vandaag melding gemaakt van het besluit van de lokale bibliotheek om over te gaan op een nieuwe manier van plaatsing van de collectie, namelijk op kleur en niet meer alfabetisch of op onderwerp. Het gaat om een ludieke sensibiliseringsactie in de vorm van een 1 aprilgrap van LINC vzw, met medewerking van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD). LINC vzw is een sociaal-culturele organisatie die zich met name bezighoudt met het bevorderen van mediawijsheid en digitale geletterheid. Met de actie willen beide organisaties het brede publiek waarschuwen voor en wapenen tegen nepnieuws. 
 
LINC vzw spreekt in een persbericht over een onderzoek waaruit zou blijken dat het rangschikken op kleur rustgevender werkt voor mensen die in de bibliotheek op zoek gaan naar een boek en hen ook meer zin geeft om te lezen. ‘Onze medewerkers onderzochten het effect van kleur op de leeslust van bibliotheekbezoekers in Vlaanderen. De voorbije jaren merkten we onze recensiedatabank Pluizer een duidelijk verband tussen de kleur van een boek en de uiteindelijke beoordeling door onze vrijwillige recensenten. Reden genoeg om dit verder te onderzoeken. Naast kleur onderzochten we ook andere variabelen zoals grootte, dikte en lettertype. Toch was er enkel bij de parameter kleur een opvallend resultaat: Mensen vinden makkelijker een boek dat bij hen past op basis van kleur. Je hebt met andere woorden mensen die steevast liever een rood boek zullen lezen, dan een groen boek. En omgekeerd. Een proefproject in samenwerking met VVBAD en 5 Vlaamse bibliotheken bracht naar boven dat bezoekers de manier om boeken om kleur te rangschikken als rustgevender ervaarden en dat er meer boeken werden uitgeleend. Daarom zullen vanaf 1 april 211 Vlaamse bibliotheken overstappen naar dit nieuwe systeem van rangschikken.’ aldus LINC vzw.

Verschillende bibliotheken sloten in hun vestigingen aan bij de ludieke actie. Zo ging Bibliotheek Biekorf Brugge zover de leden bij het terugbrengen van boeken te verzoeken deze op kleur van de kaft te rangschikken. Veel van de bibliotheekbezoekers leken zich geen vragen te stellen bij het nieuwe systeem, zo blijkt uit een reportage van Focus/WTV.

Een doorverwijzing naar meer informatie over het onderzoek brengt de lezer bij de website De aprilvissers, waar onder andere tips te vinden zijn en meer informatie over nepnieuws en waar mensen een test kunnen doen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie