HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Mathijs Deen winnaar Halewijnprijs Bibliotheek Roermond
03-04-2019
Mathijs Deen is op 31 maart tijdens een feestelijk bijeenkomst uitgeroepen tot winnaar van de Halewijnprijs 2018, de literatuurprijs van de stad Roermond die jaarlijks door Bibliorura (Roermond e.o) georganiseerd wordt. De Reinaerttrofee 2018 voor Beste Boek namens de jongeren van Roermond gaat naar het boek Pleisterplaats Belleville van Peter Lenssen.
 
Mathijs Deen werd door de jury verkozen boven medegenomineerden Hans Dekkers, Emily Kocken, Bart Koubaa, Peter Lenssen en Meindert Talma. De jury zegt over het werk van Mathijs Deen dat het een gevoel geeft ‘van eeuwigheid, van schoonheid, van troost, dat ons niet meer verlaat. Zijn enorme verbeeldingskracht en buitengewoon literair talent voeren ons mee over de wegen van Europa, alsof we er zelf bij zijn geweest. We wáren erbij. We blijven erbij. We laten hem niet meer los…’

De Reinaerttrofee werd aan Peter Lenssen uitgereikt door de jongerenjury samen met Özcan Akyol, die later in het programma nog sprak over het bevorderen van leesplezier bij jongeren. De jongeren hebben voor Pleisterplaats Belleville gekozen omdat ze het boek prachtig geschreven vonden en omdat het onderwerp ze erg aansprak: ‘Je leest niet vaak over de invloed die een terroristische aanslag heeft op de nabestaanden van slachtoffers. Erg bijzonder om daar een boek over te lezen.’

De Halewijnprijs is de literatuurprijs van de stad Roermond en werd dit jaar voor de 32e keer uitgereikt. De organisatie is sinds 2015 in handen van Bibliorura (Roermond e.o.) De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een literair talent dat, naar de mening van een deskundige jury, op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk extra belangstelling verdient. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1500,- en een kleinplastiek in brons van de kunstenaar Dick van Wijk.

Vorig jaar ging de Halewijnprijs naar Eva Meijer en werd de Reinaerttrofee uitgereikt aan Christine Otten voor haar boek We hadden liefde, we hadden wapens. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie