HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Wielsbeke krijgt bibliotheek in nog actieve kerk
03-04-2019
In het West-Vlaamse Wielsbeke is op 30 maart door Vlaams minister-president Geert Bourgeois de nieuwe bibliotheek geopend. De bibliotheek wordt uniek voor Vlaanderen genoemd omdat zij op een tussenverdieping in de Sint-Laurentiuskerk geschoven is, die in gebruik zal blijven voor missen en andere kerkelijke bijeenkomsten. De nieuwe bibliotheek heeft de naam Bibox gekregen.
 
De oude bibliotheek van Wielsbeke (circa 10.000 inwoners) was te klein geworden en bovendien sterk verouderd. Verantwoordelijk schepen Daisy Haydon zegt daarover dat de oude bibliotheek ook wel de ‘lelijkste bib van Vlaanderen’ genoemd werd. ‘We hebben een mooie, uitgebreide, actuele collectie, maar de bibliotheek op zich, die was toch echt niet meer van deze tijd,’ aldus Haydon. Reden waarom besloten werd tot het 3,7 miljoen kostende innovatieve project ‘Bib in kerk’, in het kader waarvan de verbouwing van de Sint-Laurentiuskerk in september 2017 van start ging.
 
In de kerk werd een extra halfopen tussenverdieping gerealiseerd, vanaf waar men neer kan kijken op het altaar en waar de boekencollectie een plaats heeft gekregen. Verder kwam er naast de kerk nieuwbouw waar verschillende functies zijn ondergebracht. Zo bevinden er zich de entree, de balie en de foyer, alsmede een leeshoek met kranten en tijdschriften, een zaaltje voor lezingen, workshops en vergaderingen, een ruimte voor multimedia en de collectie strips, de kantoren en de sanitaire voorzieningen. De nieuwbouw is via een gang verbonden met de kerk. In het vroegere doksaal van de kerk is een collectie voor peuters en kleuters met een zithoek gerealiseerd. Buiten komt er een leesterras. Verder is er onder de kerk nog een kelder gebouwd, waar het gemeente- en OCMW-archief een plaats krijgt.

Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over het naast elkaar functioneren van de bibliotheek en de kerk: de bibliotheek is dicht als er kerkdiensten zijn, en als de bibliotheek open is, kunnen geen plechtigheden plaatsvinden in de kerk.

Bibliothecaris Nele Verfaille van Bibliotheek Wielsbeke zegt in Het Laatste Nieuws over de nieuwe bibliotheek: ‘We gaan van een antieke bibliotheek naar een hypermoderne bib. (...) Het grootste verschil is de ruimte die we hier hebben. Onze boekencollectie kan hier comfortabel uitgestald worden, en we hebben verschillende plaatsen waar mensen ook kunnen zitten om te lezen, om zaken op te zoeken,… Bibliotheken worden steeds meer plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, en waar activiteiten georganiseerd worden. Dat zal hier nu ook het geval zijn.'
'We zijn met Wielsbeke pionier, wat het inrichten van een bib in een kerk betreft. Andere gemeenten volgen nu ons voorbeeld,' aldus schepen Daisy Haydon.
 
Zie ook de reportages van de VRT en Focus/WTV om een beeld te krijgen van de nieuwe bibliotheek.

Er zijn in Nederland verschillende bibliotheken gevestigd in verbouwde kerkgebouwen, zoals in Zutphen en Vught, maar voor zover bekend is er in Nederland geen voorbeeld te vinden van een bibliotheek die is ingetrokken in een kerk die nog in gebruik is voor liturgische bijeenkomsten. Overigens claimt Wielsbeke met haar bibliotheek uniek te zijn, maar enkele jaren geleden opende in het Vlaams-Limburgse Bocholt een bibliotheek in de zijbeuk van een kerk die ook nog in gebruik bleef voor religieuze doeleinden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie