HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaams charter voor inclusieve boekensector
03-04-2019
Het Vlaamse BoekenOverleg heeft op 1 april 2019, tijdens de Staat van het Boek, een charter voor een inclusieve boekensector gelanceerd. Met het charter engageert het boekenvak zich om te streven naar een sector die inclusief en verbindend werkt. Ook verschillende bibliotheekorganisaties hebben het charter ondertekend. 
Het charter, getiteld Elk verhaal telt, nodigt organisaties en individuen die actief zijn in de letteren- en leesbevorderingssector uit om actief en duurzaam in te zetten op inclusie en diversiteit. Elke organisatie – van boekhandels en bibliotheken tot uitgeverijen, leesbevorderings- en beleidsorganisaties – kan het charter ondertekenen. Daarnaast stimuleert het charter verdere inspanningen rond inclusie door meerdere actiepunten concreet te omschrijven ‘Een grotere alertheid op dit vlak kan er, samen met gerichte acties, toe bijdragen om foute of verouderde percepties en scheefgegroeide verhoudingen de wereld uit te helpen,’ aldus het BoekenOverleg, de Vlaamse organisatie waarin verschillende Vlaamse partijen inzake boek, literatuur en lezen verenigd zijn. Tot het BoekenOverleg behoren onder andere: Boek.be, Letterenhuis, Stichting Lezen Vlaanderen, Iedereen Leest, Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken, Vlaams Fonds voor de Letteren, Vlaamse Auteursvereniging, Vlaamse Boekverkopersbond, Vlaamse Uitgeversvereniging, Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek-, Archief- en Documentatiewezen (VVBAD) en het Vlaams Overlegorgaan inzake Wetenschappelijk Bibliotheekwerk.
 
Op de website Elk verhaal telt wordt bij wijze van toelichting over het charter gemeld: ‘Inzetten op inclusie is belangrijk, zowel voor de sector als voor de lezer. Door aandacht te hebben voor inclusie en diversiteit versterken we het aanbod en investeren we in het publiek van vandaag én dat van de toekomst. Wie mee ondertekent, geeft aan hier actief en bewust te willen op inzetten. Maar daar blijft het niet bij. Het charter wil meer zijn dan een intentieverklaring: het wil een hulpmiddel zijn voor al wie ervan overtuigd is dat inclusie loont en slimme verbindingen binnen de sector stimuleren. Het charter maakt daarom op een heldere manier zichtbaar welke concrete acties mogelijk zijn. Het charter is een dynamische leidraad die gaandeweg aangevuld en aangepast zal worden. Elke ondertekenaar kan aangeven op welke concrete actiepunten hij/zij/die de komende jaren wil inzetten en wordt uitgenodigd om uitgewerkte actieplannen en interessante praktijken uit te wisselen op deze website.’

Alle zestien partners van het BoekenOverleg hebben het charter ondertekend tijdens de zevende editie van de Staat van het Boek, het jaarlijkse symposium voor de Vlaamse boekensector in het Vlaams parlement. Op de website Elk verhaal telt is te zien welke organisaties en individuen het charter verder tot dusver reeds ondertekend hebben, waaronder vooralsnog één openbare bibliotheek (Sint-Jans-Molenbeek).


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie