HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliobus Krimpenerwaard dreigt te verdwijnen door bezuiniging
14-05-2019
Bibliotheek Krimpenerwaard luidt de noodklok over het voortbestaan van de bibliobus in de Krimpenerwaard. De kernen Haastrecht, Vlist, Stolwijk en Bergambacht dreigen de bibliobusvoorziening te verliezen omdat de bibliotheek zich in april onverwacht geconfronteerd zag met een korting op de subsidie. 
In een brandbrief aan de gemeenteraad (pdf) stelt directeur Anja Oosterlaken van de bibliotheek in april ‘totaal onverwacht’ geconfronteerd te zijn met een vastgesteld bedrag voor de exploitatie van de bibliotheek en het Taalhuis dat 53.000 euro lager ligt dan waarop was gerekend. Dit betekent een korting van vijf procent van de subsidie.
 
Oosterlaken stelt zeer teleurgesteld te zijn over de gang van zaken: ‘Er was vooraf geen enkel signaal over een door te voeren korting en in die zin lag een korting niet in de lijn der verwachting. Wij zijn totaal overvallen door deze mededeling. Navraag hierover heeft geen transparantie opgeleverd over de manier waarop deze korting tot stand is gekomen.. Die onduidelijkheid, zowel over de manier waarop dit bedrag tot stand is gekomen, als over de communicatie erover, als over het moment waarop ervaren wij in de bibliotheek als zeer teleurstellend.’

Oosterlaken geeft in de brief aan dat de bibliotheek de afgelopen jaren al behoorlijk heeft moeten bezuinigen. ‘In de jaren 2010 tot en met 2017 is door de voormalige gemeenten jarenlang de nullijn gehanteerd. Concreet betekent dit dat de bibliotheek in die jaren zo’n 15-20% heeft ingeteerd op haar subsidie. Op vele onderwerpen zijn efficiency maatregelen doorgevoerd en is de kaasschaaf gehanteerd maar de rek is er nu uit,’ aldus Oosterlaken.
Als de korting van 53.000 euro per 2020 doorgaat dan is volgens Oosterlaken de enige realiseerbare optie het opzeggen van de inhuur van de busuren. ‘Dit levert een kostenbesparing op van een dergelijke omvang. De inwoners van de kernen Haastrecht, Stolwijk, Berkenwoude en Vlist raken daarmee hun huidige bibliotheekvoorziening kwijt. En niet alleen dat: de plannen om in de toekomst een andere vorm van bibliotheekwerk in de grotere kernen in Haastrecht en Stolwijk te gaan exploiteren vanuit deze gelden vervalt hiermee. Het was de bedoeling om deze gelden aan te wenden voor de exploitatie van beter bibliotheekwerk in deze twee kernen die van oudsher verstoken zijn geweest van een vaste fysieke openbare bibliotheek,’ zo sluit Oosterlaken haar brief af.

Bibliotheek Krimpenerwaard heeft zeven vestigingen in de plaatsen Ammerstol, Bergambacht, Gouderak, Krimpen a/d Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk a/d IJssel en Schoonhoven. De kernen Berkenwoude, Haastrecht, Stolwijk en Vlist worden bediend met een bibliobus, die wordt ingehuurd van Karmac. De gemeente Krimpenerwaard (circa 56.000 inwoners) ontstond in 2015 uit een fusie van de vijf gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist.

De korting van 53.000 euro zal aan de orde komen tijdens de gemeenteraadsvergadering van 14 mei.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Anja Oosterlaken
16-5-2019 09:25
De gemeenteraad van de Krimpenerwaard heeft gisterenavond unaniem het amendement van SGP, CU, CDA, PvdA en D66 - waarin werd voorgesteld de kortingen niet door te voeren in 2020 door gebruik te maken van de algemene reserve en in die tijd te zoeken naar andere mogelijkheden- gesteund. Dat is goed nieuws voor de inwoners van de Krimpenerwaard. 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie