HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
LocHal Tilburg wint twee prijzen bij verkiezing 'Beste Gebouw 2019'
20-05-2019
Op 17 mei is tijdens de uitreiking van de prijzen in het kader van de verkiezing ‘BNA Beste Gebouw 2019’ bekendgemaakt dat de LocHal Tilburg beslag heeft weten te leggen op zowel de Publieksprijs als op de eerste prijs in de categorie ‘Leefbaarheid en Sociale Cohesie’. De verkiezing ‘Beste Gebouw van het Jaar’ geldt als de meest prestigieuze architectuurprijs van Nederland. 
De LocHal in Tilburg, die in januari dit jaar geopend werd, behoorde tot de negen projecten die dit jaar genomineerd waren voor de prijs. Er waren nominaties in vier categorieën: Identiteit & Icoonwaarde, Stimulerende Omgevingen, Particuliere Woonbeleving en Leefbaarheid & Sociale Cohesie. De LocHal Tilburg, het onderkomen van de Bibliotheek Midden-Brabant, Kunstloc en Seats2Meet, was genomineerd in de laatste categorie, samen met de Noord/Zuidlijn in Amsterdam en Hotel Jakarta, Amsterdam, en ging daar dus met de eer strijken. De jury wees de LocHal in deze categorie als winnaar aan mede vanwege de manier waarop ‘een doods gebied in de stad is omgetoverd in een bruisende plek, waar bewoners uit heel Tilburg – en daarbuiten – bij elkaar komen’. Het project toont volgens de jury ‘hoe je de kracht van het bestaande benut’. Tijdens de prijsuitreiking, die op vrijdag 17 mei in de LocHal zelf plaatsvond, noemde de jury de traptribune met verblijfs- en studeerplekken en de beweegbare wanden in de vorm van zes enorme gordijnen (ontwikkeld met het Tilburgse Textiellab) ‘briljante vondsten’. De LocHal bewijst dat de bibliotheek tegenwoordig zoveel meer is dan een bewaarplaats van boeken, zo valt te lezen in het juryrapport. De jury stelt verder over de LocHal: ‘De LocHal is een gebouw vol verrassingen: een hangout voor zzp-ers, een décor om koffie te drinken, een forum voor debatten. Een toffe plek die op allerlei manieren aantrekkelijk is en wellicht de interesse in het boek opnieuw aanwakkert. Dit is de onbetwiste categoriewinnaar.’

De LocHal werd ook uitgeroepen tot de winnaar van de Publieksprijs. Vanaf 17 maart tot en met 1 mei kon er door het publiek gestemd worden. De LocHal kreeg bijna de helft van de tienduizend stemmen. 

De eindstrijd voor de titel ‘Beste Gebouw van het Jaar’ ging tussen de LocHal, het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, het Pontsteigergebouw en de Noord-Zuidlijn. Uiteindelijk werd deze juryprijs gewonnen door de Noord-Zuidlijn.

Directeur Peter Kok van Bibliotheek Midden-Brabant stelt in een reactie op het winnen van de Publieksprijs: ‘De vanzelfsprekendheid waarmee iedere Tilburger vanaf dag één zijn plek weet te vinden in de LocHal, is geweldig om te zien. En dan bedoel ik ook echt íedere Tilburger: van student tot dakloze, van jonge ondernemer tot gepensioneerde, van hoogleraar tot opa met kleinkind. We zijn ontzettend trots dat we ook dankzij dat publiek deze mooie prijs in ontvangst mogen nemen. En uiteraard feliciteren we de Noord-Zuidlijn met de eretitel van “Beste Gebouw van het Jaar”.’

De prijs ‘BNA Beste Gebouw van het Jaar’ wordt op initiatief van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus sinds 2006 jaarlijks uitgereikt aan het gebouw met ‘de meeste maatschappelijke meerwaarde’ en wordt gezien als de belangrijkste architectuurprijs van Nederland. Vorig jaar ging de titel naar Het Gelders Huis in Arnhem.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie