Bibliotheek Veenendaal neemt Volksuniversiteit over
21-05-2019
Per 1 juni neemt Bibliotheek Veenendaal de activiteiten en het personeel over van de Volksuniversiteit Veenendaal, die al enige tijd kampte met teruglopende aantallen cursisten en financiële problemen.
De in de Cultuurfabriek gevestigde bibliotheek en de Volksuniversiteit waren al langer bezig met het tot stand brengen van de fusie. De Volksuniversiteit Veenendaal kampt al enkele jaren met teruglopende aantallen cursisten en financiële problemen en in 2017 gaf de gemeente daarom aan geen toekomst meer te zien voor een zelfstandig functionerende Volksuniversiteit. Wel stelde de gemeente het belangrijk te vinden dat de functie ‘volwassenenonderwijs in vrije tijd’ behouden zou blijven, reden waarom werd aangestuurd op het onderbrengen van de activiteiten van de Volksuniversiteit bij de bibliotheek. Na een haalbaarheidsstudie besloot de gemeente in maart 2018 op basis van een door de directeuren van beide organisaties opgestelde toekomstvisie het fusieproces in gang te zetten. In de toekomstvisie wordt uitgegaan van drie programmalijnen: een Leercafé (overdracht kennis en vaardigheden door middel van cursussen, leerzame bijeenkomsten en excursies), een Stadsacademie (korte cursussen en lezingen op het gebied van wetenschap, techniek, kunst en religie) en een Stadsatelier, waarbij het 'maken' centraal staat (beeldende vorming, techniek, 3D-printing en 21ste-eeuwse vaardigheden).
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de overname van de activiteiten van de Volksuniversiteit door de bibliotheek per 1 januari 2019 plaats zou vinden, maar in november 2018 werd besloten dit met een halfjaar uit te stellen.

Directeur Mieke van Dijk van Bibliotheek Veenendaal geeft tegenover de Veenendaalse krant aan de activiteiten van de Volksuniversiteit per 1 juni vernieuwd voort te zullen zetten. Dat leidt vanaf september ook tot ruimere openingstijden. Het aanbod van de Volksuniversiteit sluit volgens Van Dijk mooi aan bij het het aanbod van de bibliotheek, bijvoorbeeld waar het talen- en creativiteitscursussen en lezingen betreft. ‘De behoeftes en verlangens van mensen veranderen. Er is minder interesse in langdurige cursussen. We gaan meer cursussen overdag geven in plaats van in de avonduren, daar is vraag naar. En er komen arrangementsvormen,’ aldus Van Dijk, die aangeeft dat het concept zich nog verder moet ontwikkelen. Zij vindt het mooi dat zo het aanbod van de bibliotheek wordt uitgebreid.

De Volksuniversiteit heeft twee medewerkers in vaste dienst, van wie alleen directeur Wytze Woudsma meegaat naar de bibliotheek; de andere medewerker heeft een baan elders gevonden, aldus de Veenendaals krant.. De Volksuniversiteit is nu nog gevestigd in gebouw Spectrum, maar zal daar dus binnenkort uit trekken. (Overigens was Spectrum vanaf november 2018 tot april 2019 gesloten met het oog op mogelijk instortingsgevaar vanwege constructiefouten.)