HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
LocHal Tilburg genomineerd voor Public Library of the Year Award
24-05-2019
LocHal Tilburg behoort tot de vier bibliotheken die zijn genomineerd voor de Public Library of the Year Award 2019, de door de International Federation of Library Associations (IFLA) georganiseerde prijs voor de ‘beste openbare bibliotheek van de wereld’. 
De Tilburgse LocHal is door een jury bestaande uit leden van de IFLA voor de jaarlijkse IFLA/Systematic Public Library of the Year Award genomineerd samen met de Green Square Library and Plaza in Australië, de Oodi Helsinki Central Library in Finland en de Turanga Christchurch Central Library in Nieuw Zeeland. 
 
De vier genomineerde bibliotheken zijn geselecteerd uit 16 bibliotheken van over de hele wereld die waren voorgedragen. De jury is onder de indruk van de transformatie van de LocHal, van oude spoorwerkplaats tot publieke plek. ‘LocHal’s repurposed train hall-library serve as a locomotive in urban transformation,’ aldus de jury, die vervolgt: “Work with what you have” is a motto that permeates the project and this adaptive strategy applies to both the architecture, structural systems, climate control and energy use. Even the programming and projects are composed like this. The six theme labs in the LocHal are all created and realized with local partners and citizens.’
De president van de IFLA, Christine Mackenzie, bezocht de LocHal eerder dit jaar en beschreef de LocHal, de Tilburgse hoofdvestiging van Bibliotheek Midden-Brabant, in haar blog als ‘the next big thing in public libraries’. '(T)he thought that has gone in to the way the spaces are programmed is what blew me away. Where this library really breaks new ground is with the 8 labs within the building,’ aldus Mackenzie.

Peter Kok, directeur van de Bibliotheek Midden-Brabant, zegt in een reactie: ‘Deze nominatie laat zien dat we als Bibliotheek op de goede weg zijn, een erkenning van vakgenoten. In onze manier van werken staat niet zozeer de collectie, maar de inwoner centraal. Het programma wordt bepaald door te kijken naar de stad. Het initiatief ligt soms bij ons maar vaker nog bij onze bezoekers of samenwerkingspartners. Als Bibliotheek helpen we mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, snijden maatschappelijke thema’s aan en leggen verbindingen. Zo willen we inwoners in staat stellen en aansporen om zelf in actie te komen, om samen problemen aan te pakken en in de eigen lokale omgeving bij te dragen aan oplossingen. Ik ben enorm trots op alle medewerkers die zich hier elke dag weer vol enthousiasme voor inzetten.’

LocHal Tilburg, die in januari van dit jaar open ging, viel een week geleden ook al in de prijzen bij de verkiezing ‘BNA Beste Gebouw 2019’.
Het ontwerp van de LocHal is tot stand gekomen in een team van Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau en Inside Outside/Petra Blaisse. De inrichting van de bibliotheek en de kantoren werd verzorgd door Mecanoo. Arup heeft advies gegeven op onder andere het gebied van duurzaamheid, hergebruik en de akoestiek. De LocHal is niet alleen het onderkomen van de bibliotheek maar ook van Seats2meet Tilburg en Kunstloc Brabant.

De winnaar van de award wordt op 27 augustus bekendgemaakt tijdens het IFLA-congres in Athene. Aan de prijs is een geldbedrag van 5000 dollar verbonden.

In 2018 ging de titel naar Bibliotheek School 7 in Den Helder, die door de jury onder andere werd geprezen vanwege de manier waarop de Helderse bibliotheek samenwerkt met lokale partners en zich richt op sociale duurzaamheid. School 7 ging in 2017 ook al aan de haal met de titel Beste Bibliotheek van Nederland.
 
De jaarlijkse mondiale Public Library of the Year Award, die wordt georganiseerd door The International Federation of Library Associations (IFLA) en gesponsord door het Deense IT-bedrijf Systematic en die sinds 2014 wordt uitgereikt, stond dit jaar open voor openbare bibliotheken van over de hele wereld die opgeleverd zijn in de periode tussen 1 januari 2018 en 31 december 2018. In aanmerking komen bibliotheken die nieuw gebouwd zijn of die zijn gehuisvest in een verbouwd pand dat daarvoor nog geen dienst deed als bibliotheek.
De openbare bibliotheken worden onder andere beoordeeld op de manier waarop zij digitale ontwikkelingen en de lokale cultuur hebben geïncorporeerd in het ontwerp van hun bibliotheek en de wijze waarop zij inspelen op de ‘community needs’. Bovendien moet duurzaamheid een belangrijke rol spelen in het ontwerp.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie