HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Genk zet in op muziek
28-05-2019
Bibliotheek Genk heeft op 23 mei een nieuwe muziekafdeling geopend. In de nieuwe afdeling is onder andere ook ruimte ingeruimd voor live-optredens.  
Met de (ver)nieuw(d)e muziekafdeling wil Bibliotheek Genk meer inzetten op het aspect ‘beleving’. Multifunctionele meubels bieden de mogelijkheid allerlei activiteiten te organiseren. Zo kunnen rekken omgevormd worden tot tafels en van kasten kan een podium gemaakt worden. 
 
Reden voor de vernieuwde aanpak is dat enige tijd geleden werd geconstateerd dat de uitleencijfers voor muziek sterk daalden. Gebruikersonderzoek leerde dat er behoefte is aan meer beleving rond de muziekafdeling, in combinatie met een goede fysieke collectie. De bibliotheek denkt dat door een aantrekkelijk activiteitenprogramma rond muziek te koppelen aan specialisten en een goed verzorgde fysieke collectie er ook in het digitale tijdperk voor de muziekafdeling nog plaats is. Genk gaat daarmee in tegen de trend dat muziekafdelingen in bibliotheken steeds meer wordem afgestoten. Bibliotheek Genk kiest ervoor zich met muziek te profileren als dynamische bibliotheek, onder andere door het organiseren van activiteiten, tentoonstellingen, lezingen, miniconcerten en dergelijke. Zo loopt er momenteel het programma Wall of Sound, in het kader waarvan een tentoonstelling over platenhoezen, een lezing over kunst op platenhoezen, een workshop over hoe Spotify werkt en een lezing van filosoof Tomas Serrien over de werking van muziek georganiseerd worden. Ook organiseerde de bibliotheek eerder bijvoorbeeld programma’s rond Bob Dylan en Neil Young, met een expositie, lezingen, de vertoning van een documentaire en een tribute-optreden van een band. Het is de bedoeling dat ook de lokale muziekscene in de bibliotheek een podium krijgt. De bibliotheek onderhoudt verder ook het muziekblog Intro om ‘zo veel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier muziek te laten proeven en ontdekken’ en te laten zien dat ‘een hedendaagse muziekbibliotheek, in tijden van streaming en downloads, veel meer is dan een verzameling cd’s en muziekboeken’.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie