HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Jeugdbibliothecaris van het Jaar 2018 Cobi Oosterveld geeft twee afscheidscolleges
05-06-2019
Cobi Oosterveld, specialist Jeugd bij de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) en vorig jaar verkozen tot Jeugdbibliothecaris van het Jaar, gaat na ruim 25 dienstjaren bij Bibliotheek Uden deze zomer met pensioen. Ter gelegenheid daarvan en om haar kennis over te dragen zal zij in juni twee colleges verzorgen rondom leesbevordering en literatuureducatie.
De twee colleges bieden achtergrondinformatie en een visie op leesbevordering, veelal in verband met het onderwijs. De colleges zijn gebaseerd op de cursus Open Boek, die ook aan leerkrachten wordt gegeven. De colleges bieden handvatten om leerkrachten beter te adviseren over werken met boeken in de klas en om te adviseren bij het samenstellen van een boekencollectie op school. 
 
In de eerste bijeenkomst is er aandacht voor de visie op leesbevordering en de rol van de bibliotheek. Verschillende boekensoorten en werkvormen komen aan de orde en een beknopte geschiedenis van de jeugdliteratuur en de invloed daarvan op de boeken van nu. In de tweede bijeenkomst komen literaire kenmerken aan de orde, verschillende dimensies van lezen, de boekenkring in de klas, mondelinge presentaties en het verschil tussen leesbevordering en literatuureducatie. Er is ook aandacht voor het zelf maken van een literair project of voeren van een literair gesprek.

De colleges zijn bedoeld voor medewerkers van openbare bibliotheken die met leerkrachten in aanraking komen en hen graag beter willen kunnen adviseren over leesbevordering, boeken, werkvormen met boeken in de klas en literatuureducatie.

De colleges worden gehouden op donderdag 20 en 27 juni van 9.30 - 12.00 uur in Bibliotheek Uden. De deelname is gratis. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Gabri Raaijmakers, hoofd Publieke Dienstverlening, ugr@nobb.nl

Cobi Oosterveld werd vorig jaar verkozen tot NBD Biblion Jeugdbibliothecaris van het Jaar. Zij werd destijds door de jury omschreven als ‘een klassieke, gedegen leesbevorderaar die met onverminderd enthousiasme kinderen wil stimuleren, zowel met “ouderwets” lezen als op andere terreinen, zoals digitale geletterdheid.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie