HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Franse interesse voor concept Forum Zoetermeer
11-06-2019
Manager Kevin de Kok van Bibliotheek Zoetermeer sprak op 8 juni op het Franse nationale Bibliotheekcongres over de ideeën achter Forum Zoetermeer, de nieuwe hoofdvestiging van de bibliotheek. Thema van het congres was ‘Au-Delà des Frontières’, Over grenzen heen. 
Binnen Forum Zoetermeer vervult Bibliotheek Zoetermeer een spilfunctie. In het kader van het door de bibliotheek ontwikkelde concept werken de gemeente, de bibliotheek en zo’n 45 maatschappelijke, culturele en educatieve organisaties samen. Sommige van die Zoetermeerse organisaties zijn doorlopend aanwezig, andere voor spreekuren of gezamenlijke activiteiten. De samenwerkende organisaties in Forum Zoetermeer, de hoofdvestiging van de bibliotheek en tevens locatie van het Zoetermeerse stadhuis, blijven zichzelf, maar werken samen onder één dak. Hun dienstverlening is verdeeld over vijf thema’s, die elk een eigen ‘plein’ hebben: Plein Lezen, .Plein Educatie & Ontwikkeling, Plein Mens & Maatschappij, Plein Gezondheid & Welzijn en Plein Stad & Vrije tijd. Per themaplein zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd. Op alle pleinen is ook een actuele collectie informatieve boeken en andere materialen te vinden. 

Kevin de Kok van Bibliotheek Zoetermeer was uitgenodigd voor het congres van de Association des Bibliothécaires de France op voordracht van Amandine Jacquet, lid van het Franse internationale bibliotheekcomité, nadat zij eerder na een bezoek aan het Forum enthousiast was geraakt over het daar gehanteerde concept. Jacquet: ‘Ik was erg onder de indruk van de integratie met andere dienstverlening in de bibliotheek en de mate van toegankelijkheid en privacy. Ook bijvoorbeeld van de samenwerking rondom het E-Lab in de bibliotheek, dat wordt gerund door een van de partnerorganisaties van Bibliotheek Zoetermeer. Ik beschouw zoiets als een win-winsituatie, een echte kans. In Frankrijk is het heel ongewoon om samen te werken met vooral commerciële organisaties, maar het kan natuurlijk ook met een non-profit. Ik probeer dit samenwerkingsmodel te promoten bij mijn Franse collega’s. Fijn dat Kevin er uit de eerste hand over komt vertellen, zodat ze er via hem mee kennis kunnen maken en het misschien zelf gaan proberen... We zullen zien!’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie