HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Filmmateriaal Regionaal Archief Alkmaar enkele dagen verwijderd van YouTube
11-06-2019
Op donderdag 6 juni kwam het Regionaal Archief Alkmaar tot de ontdekking dat zijn YouTube-kanaal plotseling offline was gehaald. Reden voor het offline halen van het kanaal was volgens YouTube het herhaaldelijk plaatsen van 'haatzaaiend' materiaal. Het ging daarbij om beelden uit de Tweede Wereldoorlog. Na de commotie die hierover ontstond was het kanaal op maandag 10 juni weer in de lucht. 
De directe aanleiding voor het uit de lucht halen van het YouTube-kanaal van het Regionaal Archief Alkmaar lijkt een filmpje met beelden van een bezoek van NSB-leider Anton Mussert aan Alkmaar in 1942.

Mark Alphenaar van het Regionaal Archief Alkmaar reageerde op 9 juni woedend over het offline halen van het YouTube-kanaal. ‘Het was een fragment uit een groter filmpje. Het was totaal geen materiaal waarvan wij vinden dat het haatzaaiend is of oproept tot NSB-sympathieën. (...) Wij tonen objectief materiaal en geven daar context bij zodat iedereen kan weten waarom dat zo is. Ik ben woedend over hoe dit gegaan is. Heel veel scholen en leraren hebben nu geen toegang meer en kunnen het niet meer gebruiken in hun lessen. (...) Dit materiaal mag niet verdwijnen of onzichtbaar worden. Het is bijna tien jaar, wat we hebben opgebouwd,’ aldus Alphenaar
 
Na de kwestie vergeefs bij YouTube aanhangig te hebben gemaakt, besloot het archief op zondag 9 juni, de Internationale dag van de Archieven, de publiciteit te zoeken. Op maandag 10 juni was het YouTube-kanaal weer online. Het Regionaal Archief Alkmaar meldt daarover op zijn website: ‘Contact met YouTube is heel moeilijk te krijgen om op een goede manier verweer te kunnen maken. Een reactie van ze bleef dus uit. Daarom besloten wij om op zondag (Internationale Archieven Dag) via de (social)media aandacht te geven aan dit voorval. En hopelijk op die manier YouTube te bereiken. We kunnen melden dat dit inmiddels geholpen heeft. Ons kanaal is weer online! (alleen ontbreken de thumbnail-afbeeldingen bij de filmpjes nog) Natuurlijk waren we het bronmateriaal niet kwijt. Dat staat gewoon veilig in onze (offline) depots en eigen servers. YouTube gebruikten we om zo veel mogelijk (en makkelijk) mensen te bereiken, dat is iets wat we niet kunnen met onze eigen website.’

In een reactie stelt een woordvoerder van Google na het weer online zetten van het YouTube-kanaal dat inmiddels duidelijk is dat het archief de beelden plaatste in historische context. 'We hebben een proces voor het aantekenen van bezwaar, en als een video of kanaal ten onrechte is verwijderd, dan ondernemen we snel actie om dat te herstellen. Een van de dingen waar we dan naar kijken is bijvoorbeeld of video's waarde hebben voor nieuws of onderwijs - en die context is van groot belang,' aldus de betreffende woordvoerder tegenover de NOS.
Een week geleden maakte YouTube bekend strenger te gaan optreden tegen filmpjes met haatdragende inhoud. Het lijkt erop dat het Regionaal Archief Alkmaar slachtoffer is geworden van dat nieuwe beleid.
 
Het Regionaal Archief Alkmaar geeft overigens aan te overwegen zijn filmmateriaal ook op andere platforms, zoals Wikimedia, te plaatsen om zo minder afhankelijk te zijn van een platform als YouTube bij het toegankelijk maken van het materiaal.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie