HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
BiblioPlus ontvangt als eerste stichtingsbibliotheek NOV-keurmerk voor vrijwilligersbeleid
05-07-2019
Op 4 juli heeft BiblioPlus uit handen van wethouder Willy Hendriks-Van Haren (Gemeente Boxmeer) het NOV-keurmerk ‘Goed geregeld!’ ontvangen voor haar vrijwilligersbeleid. Het keurmerk wordt uitgegeven door de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), de belangenorganisatie voor vrijwilligerswerk in Nederland. Op dit moment heeft naast BiblioPlus alleen Bibliotheek Den Haag (onderdeel van de gemeentelijke organisatie) het NOV-keurmerk. BiblioPlus is daarmee dus de eerste stichtingsbibliotheek die het NOV-keurmerk ontvangt. 
BiblioPlus heeft vestigingen in de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis en zorgt voor het bibliotheekwerk op 57 basisscholen in het werkgebied. De organisatie telt 36 medewerkers en werkt met meer dan 450 vrijwilligers.

BiblioPlus heeft vorig jaar haar vrijwilligersbeleid vernieuwd. Voor de bibliotheek zijn de vrijwilligers niet alleen actief in de vestigingen, maar ook bijvoorbeeld als taalvrijwilliger of voorlezer in taalarme gezinnen. Ook voor de 57 bibliotheken op basisscholen zijn veel ouders als vrijwilliger actief.

Om voor het NOV-keurmerk in aanmerking te komen, worden organisaties  beoordeeld op hun beleid en visie met betrekking tot vrijwilligers. Zij moeten een duidelijke visie en doel hebben, daar het beleid en de procedures op inrichten, de regelingen goed uitvoeren en regelmatig evalueren om zodoende continu door te ontwikkelen. Belangrijke punten zijn daarbij onder andere de begeleiding en tevredenheid van vrijwilligers en in dat verband aspecten als training en kennisoverdracht.
 
Anja Slendebroek van de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) zegt naar aanleiding van de toekenning van het keurmerk aan BiblioPlus: ‘Vrijwilligers geven aan dat ze zich echt gewaardeerd voelen. Er ligt een modern vrijwilligersbeleid van een organisatie die een flinke transitie heeft doorgemaakt. Complimenten wil ik met name geven voor de medezeggenschap. Twee vrijwilligers nemen als volwaardig lid deel aan de OR. Dit heb ik nog nooit ergens gezien. De meeste organisaties zijn hier huiverig voor.’ De NOV geeft ook aan dat er nog enkele aandachtspunten zijn: zo is het voor BiblioPlus op dit moment een uitdaging om met elke vrijwilliger periodiek een voortgangsgesprek te voeren en dit vast te leggen.
Cyril Crutz, directeur van BiblioPlus, zegt daarover: ‘Gezien de beperkte formatie zijn dit nu nog vooral gesprekken tijdens de inzet. We zoeken nog naar manieren om hier een structuur aan te geven die we ook waar kunnen maken. Belangrijkste vinden we echter dat onze vrijwilligers zich gezien en gewaardeerd voelen in de dagelijkse praktijk en dat is gelukkig het geval.’
 ‘De inzet van vrijwilligers wordt wel eens als verkapte bezuiniging gezien, maar we verankeren de bibliotheek zo juist heel sterk met de lokale kernen. En nog belangrijker: Je inzetten voor de bibliotheek is dankbaar en ook gewoon erg leuk,' aldus Crutz in een persbericht.

BiblioPlus ontving overigens naast het NOV-keurmerk onlangs ook de certificering van de cultuursector (CBCT). Deze CBCT-certificering is een voorwaarde voor de samenwerkingsovereenkomst die BiblioPlus heeft met de zeven gemeenten in haar werkgebied.

In
Bibliotheekblad nummer 7 verschijnt overigens een interview met Cyril Crutz, directeur van BiblioPlus.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie