HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken VANnU en Het Markiezaat gaan fuseren
11-07-2019
Bibliotheek VANnU (Roosendaal e.o) en Bibliotheek Het Markiezaat (Bergen op Zoom e.o) gaan per 1 januari 2020 fuseren. De Raden van Toezicht van beide bibliotheken hebben onlangs hun goedkeuring verleend aan de fusie. De nieuwe bibliotheekorganisatie zal een werkgebied bedienen bestaande uit acht gemeenten met samen circa 300.000 inwoners.
De nieuwe bibliotheekorganisatie wordt verantwoordelijk voor het bibliotheekwerk in de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert.

‘De opdrachtgevende gemeenten onderschrijven de meerwaarde van de grotere organisatie met het oog op toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen,’ zo meldt Bibliotheek VANnU in een bericht op haar website. De fuserende bibliotheken en de betrokken gemeenten sluiten dit jaar een convenant waarin afspraken zijn vastgelegd over onder andere regionale samenwerking, kwaliteit en continuïteit van het bibliotheeknetwerk en -diensten. Er blijft ook in de nieuwe organisatie ruimte voor lokale keuzes.  
 
Begin dit jaar gaven beide bibliotheken met het ondertekenen van een intentieovereenkomst reeds uitdrukking aan hun voornemen per januari 2020 te fuseren. Bij die gelegenheid gaven beide directeuren tegenover BN DeStem destijds aan dat de fusie niet ten koste zal gaan van personeel. De twee bibliotheekorganisaties hebben samen bijna honderd mensen in dienst, veelal parttimers. VANnU heeft 67 medewerkers, Het Markiezaat ongeveer dertig. Wel moet er één directeur voor de nieuwe organisatie komen, waarvoor volgens Van der Klink hijzelf en Assink zo goed als zeker niet in beeld zijn. ‘Wij zijn bijna aan ons pensioen toe. We willen afscheid nemen door één krachtige bieb achter te laten,’ aldus Van der Klink in februari in BN DeStem.

Bibliotheek Het Markiezaat heeft zes vestigingen en twee servicepunten in de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. Bibliotheek VANnU is verantwoordelijk voor vijf vestigingen in de gemeenten Roosendaal, Moerdijk, Halderberge, Zundert en Rucphen. Samen hebben de bibliotheken een verzorgingsgebied van zo'n 300.000 mensen. Het aantal vestigingen zou na de fusie gelijk blijven.

In 2012 was er overigens al eens sprake van fusieplannen van vier bibliotheekorganisaties in West-Brabant: Breda, Markiezaat, VANnU en Zundert/Rucphen. Dat ging toen echter niet door omdat de organisaties volgens toenmalig Markiezaat-directeur Nanno Nanninga te zeer van elkaar zouden verschillen. In 2015 kwam het wel tot een fusie tussen Bibliotheek VANnU en Bibliotheek Zundert-Rucphen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie