HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nationale Bibliotheek Litouwen ontwikkelt nieuwe strategie mediawijsheid op basis ervaring Bibliotheek Kennemerwaard
22-07-2019
De Martynas Mažvydas National Library of Lithuania heeft in samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard een nieuwe strategie voor mediageletterdheid ontwikkeld, mede geïnspireerd door observaties die men tijdens een bezoek aan Kennemerwaard heeft opgedaan. 
In november 2018 bezochten twee bibliothecarissen van de Martynas Mažvydas National Library of Lithuania Bibliotheek Kennemerwaard. Alma Masevičienė (Academic Secretary) en Marija Pečiulytė (Senior Bibliographer) observeerden het werk bij Bibliotheek Kennemerwaard, leerden daar de methoden en ontwikkelden op basis daarvan een nieuwe strategie voor mediageletterdheid voor de Nationale Bibliotheek van Litouwen. Tevens stelden zij richtlijnen op voor Litouwse openbare bibliotheken. Na het bezoek hebben Masevičienė en Pečiulytė de Kennemerwaardse methoden en praktijk gedeeld met hun collega's in Litouwen. In 2019 zijn de nieuwe richtlijnen voor de ontwikkeling van mediageletterdheid gepresenteerd aan Litouwse openbare bibliotheken en instellingen voor volwasseneneducatie.
 
Het bezoek aan Bibliotheek Kennemerwaard en de ontwikkeling van de strategie waren de kernactiviteiten van het project ‘Media Literacy Development for Responsible Citizenship’ dat mede is gefinancierd door het Erasmus+ -programma. De bedoeling van dit project, dat liep van augustus 2018 tot juli 2019, is ‘to strengthen a civic responsibility of residents of Lithuania through developing media literacy and critical thinking skills of adults with particular emphasizes on socially disadvantaged’.
 
De nieuwe strategie is aan de bibliotheken in Litouwen gepresenteerd middels een videoseminar op YouTube. De strategie is tevens beschikbaar in het Litouws op de website (pdf) van de National Library of Lithuania.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie