HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vernieuwde Centrale Bibliotheek Rotterdam krijgt filiaal boekhandel Donner
24-07-2019
Na de verbouwing en herinrichting van delen van de Centrale Bibliotheek van Rotterdam zullen onder andere een klein filiaal van boekhandel Donner en Starbucks er intrekken. De Bibliotheek Rotterdam rondt binnenkort de herinrichting van de begane grond en de eerste etage af. 
De hal en de eerste etage van de Centrale Bibliotheek Rotterdam hebben een nieuw uiterlijk gekregen en gaan plaats bieden aan nieuwe samenwerkingspartners. Bibliotheek Rotterdam stelt daarover in een persbericht: ‘Met de herinrichting en de nieuwe samenwerkingen innoveert de bibliotheek om Rotterdammers bewuster, kritischer en actiever deel te laten nemen aan de steeds veranderende samenleving. Programma’s voor persoonlijke ontwikkeling, online producten, een brede programmering en ondersteuning van het educatieve, maatschappelijke en culturele aanbod van de stad staan hierbij centraal.’ 
 
Veranderd ten opzichte van de oude situatie is dat er direct bij de entree een ontvangstbalie is gemaakt. Bezoekers komen niet meer binnen in een grote hal, maar kunnen doorlopen naar verschillende kleinere ruimtes, waaronder de Rotterdampas-balie, Bistrobar Binnenrotte en een vestiging van Starbucks die een ruimte deelt met de zogeheten ‘Bieb to Go’, waar de meest populaire boeken en nieuwe aanwinsten te vinden zijn. Annerie Brenninkmeijer van Bibliotheek Rotterdam zegt daarover in het Algemeen Dagblad: ‘Inderdaad geïnspireerd op AH to Go. In de Bieb to Go kunnen leden hun gereserveerde boeken ophalen. Verder liggen hier de nieuwe aanwinsten en meest populaire boeken - bijvoorbeeld het boek dat in De Wereld Draait Door is besproken.’ Verder is er ook nog een filiaal van boekhandel Donner te vinden. De Donnervestiging, met een vloeroppervlak van ongeveer honderd vierkante meter, heeft een assortiment dat aanvullend is op het bibliotheekaanbod. ‘Wij rekenen erop dat veel populaire, nieuwe titels veel uitgeleend zullen zijn. Die gaan wij dus verkopen. Gezien de locatie, waar veel toeristen komen, zullen we daarnaast ansichtkaarten, Rotterdamboeken en cadeauartikelen die met Rotterdam en Nederland te maken hebben aanbieden. En daarnaast komt er natuurlijk een collectie kinderboeken, kookboeken en dergelijke,’ aldus Suzanne Hammecher van Donner tegenover Boekblad (inloggen vereist). Met het filiaal gaat Donner de samenwerking met de bibliotheek op het gebied van leesbevordering en evenementen intensiveren, maar hoe dat vorm krijgt is nu nog onduidelijk.

De vestigingen van Donner en Starbucks, en daarmee ook de Bieb to Go omdat die in dezelfde ruimte zit, kunnen ook bezocht worden buiten de openingsuren van de bibliotheek, bijvoorbeeld op zomerse zondagen, als de bibliotheek de gehele dag gesloten is. De gelegenheden hebben ook een eigen toegangsdeur, aan de Binnenrotte.

Op de eerste etage van de Centrale Bibliotheek is een vernieuwde Jongerenvloer gerealiseerd, met een podium voor activiteiten, een loungehoek, de Maakplaats en plekken om te studeren of werken. In het Leercentrum kan de bezoeker terecht met vragen over taal en over digitale zaken, zoals de digitale overheid. Een derde nieuwe ‘huisgenoot’ die bij de bibliotheek intrekt, is het Centrum voor Jeugd en Gezin, dat gevestigd is op de tweede verdieping.

In het najaar viert de bibliotheek samen met partners én Rotterdammers de feestelijke opening van de vernieuwde Centrale.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie