HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken regio Eindhoven willen extra geld Brainport inzetten voor gratis basisabonnement
26-07-2019
Bibliotheken in de regio Eindhoven willen de 500.000 euro die ze ontvangen in het kader van de zogeheten Brainport Regio Deal onder andere gebruiken voor het creëren van een gratis basisabonnement voor iedereen. 
De Regio Deal Brainport Eindhoven behelst een afspraak tussen de verschillende overheden om te investeren in het aantrekken en behouden van talent (op alle onderwijsniveaus), in innovaties met maatschappelijke impact en in voorzieningen om het vestigingsklimaat in de regio Eindhoven een boost te geven. Het gaat om 130 miljoen euro door het kabinet en 240 miljoen euro door de regio zelf. De Regio Deal loopt vier jaar, met een uitloop voor de uitvoering van de projecten van vier jaar. In het kader van deze Deal is 7 miljoen euro rijksgeld beschikbaar voor voorzieningen in de sectoren sport en cultuur in de regio Zuidoost-Brabant. Daarvan is vijf ton gereserveerd voor de bibliotheken in de regio. Dit bedrag dient aangevuld te  worden met nog eens vijf ton die van de organisaties zelf komt.
 
Tegenover het Eindhovens Dagblad zegt Albert Kivits, directeur van Bibliotheek Eindhoven, dat de bibliotheken in de regio de mogelijkheid onderzoeken om het extra geld in te zetten om een gratis basisabonnement voor iedereen te realiseren. ‘We willen voor een brede groep inwoners laagdrempelig toegankelijk zijn. Door een gratis abonnement willen we alle hindernissen wegnemen. We zien dat jongeren - die tot 18 jaar gratis lid zijn - afhaken als ze moeten betalen. Veel expats zijn bijvoorbeeld ook gewend aan gratis bibliotheken,’ aldus Kivits, die tevens aangeeft dat de betrokken bibliotheken er ook extra’s aan toe willen voegen, waarover ze nog in gesprek willen gaan met de jongeren. ‘We denken nu aan een gratis, veilig wifi waar je ook toegang hebt tot extra informatie voor je studie. Of korting op lezingen en deelname aan cursussen, in de hele regio,’ zo stelt Kivits.
Verder is het de bedoeling dat er behalve het gratis basisabonnement ook één uitleensysteem komt, waardoor het mogelijk wordt om bijvoorbeeld in Eindhoven een boek te lenen dat in Helmond weer teruggebracht kan worden, zo stelt Studio 040.

De betrokken bibliotheken nemen tot december de tijd om te onderzoeken of en in welke vorm de plannen financieel haalbaar zijn. Naast de 500.000 euro in het kader van de Brainport Regio Deal zullen de organisaties zelf ook nog eens vijf ton bij moeten leggen.

Het gaat om ruim twintig gemeenten in de regio Eindhoven, met in het totaal circa 1 miljoen inwoners, waartoe behalve Eindhoven onder andere ook de gemeenten Helmond, Valkenswaard, Veldhoven, Geldrop, Best, Weert en Deurne behoren.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie