HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Wikimedia Nederland opent inschrijving project ‘Deel je Data’
01-08-2019
Met ingang van 1 augustus is het mogelijk in te schrijven voor vier vrij toegankelijke masterclasses in het kader van het project ‘Deel je Data’. Het project is ontwikkeld om erfgoedinstellingen en (universitaire) bibliotheken te begeleiden bij het ontsluiten van (delen van) collecties en wordt afgesloten met een zogeheten ‘Wiki Techstorm’.  
Wikimedia Nederland stelt in een persbericht met betrekking tot het project: ‘Wikimedia Nederland begeleidt de Nederlandse erfgoedsector met het project “Deel je Data” bij het delen van collecties via Wikiprojecten als Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata. Collecties kunnen op deze manier beschikbaar worden gemaakt voor iedereen, waar dan ook ter wereld. Deze kennis is van hoge kwaliteit en vormt een waardevolle aanvulling op de informatie die al op Wikipedia te vinden is. Daar komt bij dat de kennis dan beschikbaar is voor een veel groter publiek. De artikelen op Wikipedia bereiken tenslotte vaak een veelvoud van het aantal bezoekers dat eigen online platforms bereiken. Via Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia, kunnen collecties ter beschikking worden gesteld en via Wikidata kunnen erfgoedinstellingen collecties aan elkaar verbinden en hun eigen (meta)data delen en verrijken. Kennis van auteursrecht, digitalisering en Wikiprojecten is hierbij essentieel. Om die reden heeft Wikimedia Nederland vier masterclasses ontwikkeld speciaal voor erfgoedinstellingen en bibliotheken. Deze masterclasses zijn vrij toegankelijk en de inschrijving opent vanaf 1 augustus.’
 
De eerste masterclass vindt plaats op 19 september, waarna de resterende drie bijeenkomsten volgen op respectievelijk 8 en 24 oktober en 7 november. Het project is met name bedoeld voor dataspecialisten, informatiespecialisten en digitalecollectiebeheerders werkzaam bij bibliotheken en erfgoedinstellingen die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van Linked Open Data. In de vier masterclasses wordt dieper ingegaan op onder andere het auteursrecht, het digitaliseren van een collectie, het vrijgeven van data en/of beeld én het ontwikkelen van de juiste vaardigheden om zelf data en/of beeld te uploaden naar de geschikte Wiki-projecten.

Het project ‘Deel je Data’ wordt op 22 en 23 november afgesloten met een tweedaagse ‘Wiki Techstorm’, tijdens welke de deelnemende bibliotheken en erfgoedinstellingen de kans krijgen om beelden, data en (delen van) collecties daadwerkelijk te uploaden naar Wikidata en/of Wikimedia Commons. Vanaf dat moment zijn ze voor iedereen vrij toegankelijk, overal ter wereld.

Inschrijven voor het project kan tot en met 30 september via dit formulier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie