HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Uitzending Groot Dictee der Nederlandse Taal dit jaar vanuit Bibliotheek Zutphen
20-08-2019
Op zaterdag 2 november zendt het NPO Radio 1-programma De Taalstaat voor de tweede keer het Groot Dictee der Nederlandse Taal op de radio uit. De live-uitzending wordt georganiseerd in samenwerking met Onze Taal en wordt verzorgd vanuit de bibliotheek in de Zutphense Broederenkerk. Vorig jaar vond de live-uitzending plaats vanuit Bibliotheek Haarlem. 
Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zal dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal voorlezen. Zij neemt de taak over van Philip Freriks, die het jarenlang deed. Schrijver en taalkundige Wim Daniëls schrijft voor de tweede keer de tekst van het Dictee. Hij zorgt ervoor dat de tekst, die betrekking heeft op het nieuws van 2019, ook dit jaar maakbaar is voor iedereen die de spellingsregels beheerst. Frits Spits presenteert de uitzending. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Thijs Boontjes Dans-en Showorkest en Onze Taal kijkt na. 
 
De live-uitzending van het Groot Dictee der Nederlandse Taal vindt plaats vanuit de bibliotheek in de Zutphense Broederenkerk, een vestiging van de Graafschap Bibliotheken. Twintig prominenten zullen het daar opnemen tegen twintig luisteraars van De Taalstaat. Meedoen kan thuis en in verschillende bibliotheken in het land. (Bibliotheek Eindhoven organiseert been eigen lokale variant van het Groot Dictee.) De uitzending van De Taalstaat vindt plaats van 11.00 tot 13.00 uur.

Vorig jaar vond de eerste live-uitzending van het Groot Dictee op de radio plaats vanuit de Bibliotheek Haarlem. Deze eerste ‘radio-editie’ werd gewonnen door luisteraar Pieter van Diepen uit Leiden, die slechts twee fouten maakte. Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd tot 2017 uitgezonden op televisie. De NTR besloot na 27 jaar echter te stoppen met het Dictee omdat het programma 'over zijn hoogtepunt heen' zou zijn. De Taalstaat, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work besloten daarop de handen ineen te slaan en het Dictee op de radio voort te zetten.

Deze zomer kon er al ‘geoefend’ worden door mee te doen aan de ‘Zomerschool Groot Dictee’, waarbij tijdens elke uitzending van De Taalstaat één spellingonderdeel centraal stond: d’s en t’s, tussen-n’en, spaties, streepjes, apostrofs, trema’s, et cetera.

Ook in Vlaanderen en Brussel heeft het Groot Dictee der Nederlandse Taal overigens een vervolg gekregen waarbij de bibliotheken betrokken zijn, onder de titel Het Groot Dictee Heruitgevonden. De derde editie hiervan vindt dit jaar op 6 december plaats. Voor de tekst wordt een beroep gedaan op het grote publiek, dat wordt opgeroepen voor het Dictee een tekst te maken die zich afspeelt tussen de boeken en/of in de bibliotheek. Dit verhaal zal op 6 december worden voorgelezen in meer dan 80 bibliotheken verspreid over heel Vlaanderen.

 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Wil van Houten
2-11-2019 10:32
Aanmoediging !

"leg de pen neer'' moet dat niet zijn
 "leg de pen klaar".
Als ik mijn pen neerleg kan ik er niet meer mee schrijven, toch.

m. vr. gr.
Wil van Houten, Amstelveen.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie