HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gent krijgt 'bibliotheek voor daklozen'
20-08-2019
In Gent opent op 16 september de eerste zogeheten ‘bib voor daklozen’, een kast met boeken die geleend kunnen worden zonder bibliotheekkaart of uitleentermijn. Het gaat om een pilot die bij gebleken succes mogelijk ook in de Gentse hoofdvestiging De Krook een vervolg krijgt. 
De 'bib voor daklozen, die volledig op vrijwilligers draait. is te vinden in de bibliotheekvestiging Nieuw Gent aan het Rerum Novarumplein. Het gaat om een apart boekenrek, vlak voor de ingang van de bibliotheek, met zo’n honderd afgeschreven boeken uit De Krook. Daklozen kunnen er twee keer per week boeken lenen zonder dat ze daarvoor een bibliotheekkaart nodig hebben, op maandag (18-19 uur) en zaterdag (11-12 uur). Er geldt daarbij geen uitleentermijn. ‘Boeken moeten gewoon ooit worden teruggebracht,’ aldus Jan Dendas van ‘aanloophuis’ Poco Loco, een van de initiatiefnemers van het project, tegenover Het Nieuwsblad. ‘Dat oogst cynische reacties maar wij zijn ervan overtuigd dat de mensen dat zullen doen.’ 

Het project, opgezet door enkele maatschappelijke organisaties in samenwerking met de stad Gent en Bibliotheek Gent, is erop gericht het lenen van boeken voor daklozen laagdrempeliger te maken. ‘Ook daklozen lezen graag, maar zonder domicilie krijgen ze geen lenerskaart en kunnen ze dus geen boeken ontlenen. Wij willen die leemte vullen. In de stad zijn wel al plekken waar je oude boeken kan meenemen of ruilen, maar die zijn vaak nogal betuttelend,’ aldus Dendas.

Het experiment start op 16 september en loopt nog tot midden volgend jaar. Na een positieve evaluatie zal het concept wellicht ook in De Krook worden toegepast, zo meldt AVS Oost-Vlaamse Televisie .


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie