HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe bibliotheek Mechelen opent met feestelijke parade
21-08-2019
Op zaterdag 31 augustus opent de nieuwe bibliotheek van het Vlaamse Mechelen in Het Predikheren met een parade van ‘boekendragers’. Het is de bedoeling dat honderden Mechelaars dan symbolisch de laatste boeken van het oude bibliotheekgebouw helpen verhuizen naar het nieuwe onderkomen in het voormalige Predikherenklooster. Daarna volgt een openingsfeest, met vervolgens op zondag een uitgebreid programma van activiteiten. 
De parade zal zich op zaterdag 31 augustus vanaf 17.00 uur vanaf het oude bibliotheekgebouw aan de Moensstraat als een ‘bonte stoet’ naar het nieuwe onderkomen in het voormalige Predikherenklooster begeven. Bibliotheek Mechelen spreekt van ‘een lange sliert lezende mensen met literaire haltes als verpozing en trombonegeluiden die hen voortstuwen’, afgesloten met ‘een poëtisch hoogtepunt, waarna een groot feest losbarst’. Voor zondag 1 september staat vervolgens een feestelijk programma gepland, met onder andere verhalen en knutselen voor kinderen, een theaterlezing, kunstinstallaties, muziekoptredens, een literaire koffie, et cetera.
 
De gemeente Mechelen besloot in 2010 om het voormalige zeventiende-eeuwse Predikherenklooster, dat al jaren leeg stond, te verbouwen tot een nieuwe ‘culturele hotspot’ met als naam Het Predikheren, waarvan de bibliotheek het hart vormt. Naast de bibliotheek zal ook Jazzzolder er gevestigd zijn en zullen Creatief Schrijven, Vormingplus, De Nieuwe Weg, CVO Crescendo en CBE-Open school er activiteiten organiseren. Zo zullen Vormingplus Regio Mechelen vzw en Creatief Schrijven vzw gaan zorgen voor cursussen, opleidingen en lezingen met betrekking tot thema’s als cultuur, schrijven en lezen en mediawijsheid en zijn zij betrokken bij projecten ter flankering van het Taalpunt in de bibliotheek. De Nieuwe Weg vzw zal wekelijks in samenwerking met de bibliotheek activiteiten organiseren voor anderstaligen, terwijl CVO Crescendo zich specifiek richt op anderstalige cursisten uit de opleiding Nederlands als Tweede Taal en zal in dat kader in samenwerking met de bibliotheek onder andere een leesclub voor anderstaligen organiseren. Het Centrum voor Basiseducatie CBE-Open School is een expert in geletterdheid en werkt onder meer samen met de bibliotheek om laaggeletterden te helpen in hun zoektocht in deze samenleving.

Voor de vernieuwing van Het Predikheren koos de stad voor het concept van Korteknie Stuhlmacher Architecten (KSA) en Hild und K Architecten. Dit Nederlands-Duitse team begeleidde zowel de restauratie als de volledige herinrichting van het gebouw. Bij het ontwerp is uitgegaan van een indeling in zones - van levendig, over rustig tot stil - die door de architecten worden aangeduid als ‘nabij’, ‘midden’ en ‘diep’. ‘Hierbij staat het begrip “nabij” voor openbare publieksfuncties zoals de entreehal, het café, ruimten voor lezingen en bijeenkomsten en tentoonstellingsruimten; met zone “midden” wordt de algemene bibliotheek bedoeld met een uiteenlopende collectie, lees-, presentatie- en werkplekken en de kinderafdeling; en met zone “diep” worden de ruimten omschreven waar in stilte kan worden gestudeerd.’ De gemeente Mechelen stelt over het ontwerp: ‘De hele inrichting laat toe dat bibliotheek, kerk, restaurant , leslokalen los van elkaar kunnen functioneren. Ook over de inrichting van de binnentuin is goed nagedacht. De beplanting verwijst naar middeleeuwse kloostertuinen en bestaat onder andere uit geneeskrachtige kruiden, geurende en symbolische siergewassen en keukenkruiden. (...) Op de eerste verdieping bevindt zich de “ziel” van het complex: de kloosterbibliotheek (die is ingericht als stille studie- en werkzaal). Op zolder wordt de imposante dakconstructie met houten balken behouden. Hier krijgt het grootste deel van de bibliotheekcollectie een plaats.’
Het Predikheren krijgt tevens verschillende ruimtes en leslokalen die door particulieren of verenigingen gehuurd kunnen worden, alsmede een ‘brainstormruimte’ waarvan (Mechelse) opstarters en grotere bedrijven gebruik kunnen maken om nieuwe ideeën te genereren. Verder komen er ook nog een horecazaak met een buitenterras en een zogeheten ‘bib-barista’, beide gerund door sterrenchef Ken Verschueren.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie