HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Forum Groningen opent op 29 november
26-08-2019
Afgelopen donderdag werd bekendgemaakt dat het Groninger Forum op vrijdag 29 november officieel haar deuren zal openen. Het Groninger Forum noemt zichzelf vanaf dan Forum Groningen. 
De opening van het Forum wordt door de gemeente gezien als het hoogtepunt van een ingrijpend binnenstadproject waarbij de oostzijde van de Grote Markt wordt vernieuwd.

Forum Groningen wordt een multifunctioneel gebouw waarin naast de bibliotheek onder andere ook een bioscoop met vijf filmzalen, verschillende expositieruimtes, Storyworld (museum voor strips, animatie en games), de VVV en drie horecagelegenheden gehuisvest worden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Forum in 2017 klaar zou zijn en werden de kosten op 70 miljoen euro geraamd, maar mede vanwege het feit dat de constructie aardbevingsbestendig moest worden gemaakt, liep de bouw vertraging op en schoten de kosten omhoog naar circa 140 miljoen euro.
 
Forum Groningen, ontworpen door het Amsterdamse bureau NL Architect, is 45 meter hoog, telt tien verdiepingen én een dakterras en biedt in het totaal ongeveer 17.000 vierkante meter vloeroppervlak. Het gebouw bestaat uit twee 'torens', een west- en een oosttoren, die kriskras verbonden worden door roltrappen. Beide torens hebben dichte delen en open pleinen. Het ontwerp werd in 2007 door zowel Groningers als door een vakjury gekozen uit zeven ontwerpen van architectenbureaus uit binnen- en buitenland.
Het gebouw herbergt op zijn tien verdiepingen de VVV-winkel, een publiekstribune, cursusruimtes, een multifunctionele zaal voor evenementen, debatten, festivals e.d,, ‘Wonderland’ voor kinderen van 0-15 jaar, met interactieve installaties, game bikes, leeshoekjes, een green screen, ‘Virtuele Boekenkasten’ en een aanbod van boeken, strips, tijdschriften, prentenboeken, films en games. Verder huisvest het gebouw Storyworld, een nieuw museum voor strips, animaties en games, expositieruimtes waar internationale tentoonstellingen rondom de thema’s populaire cultuur, kennis & technologie en actualiteit georganiseerd zullen worden, het Smartlab, waar kinderen en volwassenen kennis kunnen maken met nieuwe technieken en oude ambachten, en het filmhuis Forum Images met vijf filmzalen. De bibliotheek bevindt zich door het hele gebouw heen, met collecties die over verschillende verdiepingen in de twee ‘torens’ verspreid staan. Verder zijn er in het gebouw nog drie horecagelegenheden te vinden - een grand café, een filmcafé en een skylounge restaurant. - en bevinden zich op het dak een dakterras en een openluchtbioscoop.
Onder het Forum komt een parkeergarage voor 385 auto’s en 1250 fietsen. Het Forum gaat zeven dagen in de week open.

Op de website van Forum Groningen valt te zien hoe de indeling van het gebouw eruitziet. 

Overigens was het aanvankelijk de bedoeling dat ook de Volksuniversiteit Groningen ondergebracht zou worden in Forum; het cursusaanbod wordt nu slechts deels voortgezet binnen Forum Groningen.

De huidige locaties van het Forum aan de Oude Boteringestraat (bibliotheek) en Hereplein (filmtheater) verhuizen naar de Nieuwe Markt. De acht bibliotheekvestigingen in de stadswijken en in Haren en Ten Boer blijven gewoon bestaan. De komende maanden tot de opening wordt de inrichting van het Forum afgerond, vindt de verhuizing plaats en wordt gewerkt aan een openingsprogramma, dat op een later moment bekendgemaakt wordt. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie