HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Project Nationale Bibliotheekpas beëindigd
27-08-2019
Nadat het bestuur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) op 14 februari van dit jaar reeds besloot een punt te zetten achter het project Nationale Bibliotheekpas, maakte de VOB onlangs bekend dat er stappen zijn gezet om het project ‘op een goede manier’ te beëindigen. 
Concrete plannen voor de realisering van een Nationale Bibliotheekpas ontstonden in 2012. Het werd destijds aangeduid als een zogeheten ‘sleutelproject’ binnen de branchestrategie ‘de Bibliotheek levert waarde’. Het idee achter het project Nationale Bibliotheekpas was om ‘als één Bibliotheek, één merk te werken aan een toekomstbestendige Bibliotheek en een krachtig signaal af te geven richting onze (potentiële) leden’. De Nationale Bibliotheekpas moest alle leden met één pas toegang bieden tot alle fysieke collecties van alle bibliotheken in Nederland én tot de online bibliotheek. Leden zouden overal moeten kunnen lenen en in hun eigen bibliotheek en in de gastbibliotheek inleveren. Later werd steeds meer ingezet op de Nationale Bibliotheekpas als instrument om landelijke marketing mee te bedrijven. In de daaropvolgende jaren bleek het project echter moeilijk van de grond te komen, onder meer door technische problemen en vanwege lidmaatschapsvoorwaarden die op lokaal niveau te zeer uiteenliepen. 

Dit jaar besloot het VOB-bestuur tijdens overleg op 14 februari definitief de stekker uit het project te trekken, maar wel in te blijven zetten op de instandhouding van het ‘goed gebruikte en gewaardeerde Gastlenen’. Bij wijze van toelichting meldt de VOB op 20 augustus dat de basisgedachte achter het project (namelijk dat de klant met één lidmaatschap bij alle fysieke bibliotheken én bij de online bibliotheek terecht moet kunnen) inmiddels grotendeels is gerealiseerd. ‘Anno 2019 kan elk lid van een lokale bibliotheek ook terecht [bij] de online bibliotheek en is het in 95% van de gevallen mogelijk om materialen te lenen bij andere bibliotheken. De achterliggende gedachte om met de Nationale Bibliotheekpas ook landelijke marketing te kunnen bedrijven is nooit goed van de grond gekomen. Bibliotheken hebben lokaal afwijkende regels en voorwaarden of willen om voor hun moverende reden niet mee doen met het landelijk lenen. Dat maakt overkoepelende, landelijke uitingen voor de Nationale Bibliotheekpas niet makkelijk en bovenal onwenselijk,’ aldus de VOB.

De VOB spreekt van diverse stappen die zijn gezet om het project op een goede manier te beëindigen en kondigt het einde aan van de (eind 2016 in het leven geroepen) website www.nationalebibliotheekpas.nl per 1 januari 2020. ‘De informatie voegt weinig toe voor klanten van bibliotheken en de gegevens zijn zo aan verandering onderhevig, dat dit vaak ook nog achterhaald is. Daarnaast is een aparte website voor één subdienst van de bibliotheek in deze tijd niet meer logisch,’ aldus de VOB


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie