HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Oodi Helsinki wint Public Library of the Year Award
27-08-2019
Oodi, de centrale bibliotheek van Helsinki, is vandaag tijdens het IFLA-congres in Athene uitgeroepen tot ‘s werelds beste openbare bibliotheek. De Finse bibliotheek, die op 5 december 2018 openging voor het publiek, versloeg in de finale onder meer de LocHal uit Tilburg. De jury, onder voorzitterschap van Jan Richards (sectie openbare bibliotheken IFLA), omschrijft Oodi als een ‘fantastic public venue, forward looking, keen on technical solutions and creating a welcoming environment’. Volgens de jury is Oodi een echt huis van het volk, adembenemend mooi en een bibliotheek voor de eeuwigheid. 
Oodi Helsinki wint Public Library of the Year Award
Na het succes van School 7 uit Den Helder, die vorig jaar in Kuala Lumpur beslag wist te leggen op de mondiale titel, moet Nederland in de verkiezing van 2019 dus genoegen nemen met de - overigens nog altijd zeer verdienstelijke - plek in de finale. De jury typeert de LocHal als een locomotief voor innovatie en stelt dat de transformatie die bibliotheken wereldwijd doormaken in Tilburg met een hoofdletter T geschreven wordt.

Zestien bibliotheken uit landen van over de hele wereld schreven zich dit jaar in voor de IFLA/Systematic Public Library of the Year Award. De vier bibliotheken die doordrongen tot de finale waren Green Square Library and Plaza Sydney (Australië), Oodi Helsinki (Finland), Türanga - Christchurch Central Library (Nieuw-Zeeland) en de LocHal in Tilburg (Nederland).
 
Criteria waaraan de deelnemende bibliotheken moeten voldoen zijn: spraakmakende architectuur (de wow-factor), interactie met de omgeving en de lokale cultuur, flexibiliteit, innovatieve slagkracht, duurzaamheid, alsmede een oog voor technische en digitale oplossingen.
 
Team Lochal
Team LocHal aanwezig in Athene

De Tilburgse LocHal was tijdens het IFLA-congres in het Megaron Athens International Conference Centre vertegenwoordigd met een compleet team onder aanvoering van directeur-bestuurder Peter Kok en projectleider Pieternel Thijssen. Ook wethouder van Cultuur Marcelle Hendrickx (D66) was namens de gemeente aanwezig op het drukbezochte evenement. Tijdens de presentatie voor vakjury en publiek benadrukten Kok en Thijssen de brede werking van de LocHal en de stevige verankering in de lokale gemeenschap. Het vlaggenschip van de Bibliotheek Midden-Brabant is qua bezoek- en uitleencijfers een doorslaand succes sinds de opening op 2 januari van dit jaar. De architectuur van de door Civic, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside en Mecanoo compleet verbouwde voormalige locomotiefloods werd zowel in de Volkskrant als in NRC Handelsblad bekroond met vijf sterren. LocHal Tilburg, die in januari van dit jaar open ging, viel in mei nog in de prijzen bij de verkiezing ‘BNA Beste Gebouw 2019’. Bibliotheekblad wijdde begin dit jaar een dossier aan deze markante bibliotheek in de Tilburgse Spoorzone, een voorheen desolaat gebied dat dankzij de nieuwe culturele hotspot waar ook Kunstloc Brabant en Seats2Meet onderdak vonden een flinke impuls kreeg.
 
Oodie HelsinkiOodi Helsinki opende in december 2018 en bleek van meet af aan een succes. Met de nieuwe bibliotheek willen de Finnen een nieuw concept neerzetten, een bibliotheek van de toekomst waar nog wel plaats is voor boeken, maar waar bijvoorbeeld ook ontmoetingsruimtes en opnamestudio’s te vinden zijn, en een ruimte met gameconsoles en 3D-printers om de creativiteit te stimuleren. Oodi hanteert dan ook het motto ‘Not just a library. Your interface to everything.’ Oodi-directeur Anna-Maria Soininvaara: ‘It was clear right at the start that we are creating a completely new library concept. A major part of the services is produced by our partners instead of us.’
Oodi, die overigens niet de centrale bibliotheek Pasila zal vervangen, moet de huiskamer van de stad worden, waarbij elk van de drie verdiepingen een eigen karakter gekregen heeft. De begane grond staat in het teken van de ontmoetingsfunctie, evenementen en horeca, de eerste verdieping kan gezien worden als een ‘urban workshop’ en staat in het teken van een leven lang leren, creativiteit, ‘leren door te doen’, samen projecten uitvoeren of muziek maken en de bovenverdieping wordt ook wel de ‘book heaven’ genoemd, gericht op rust en ontspanning. Op de begane grond vindt de bezoeker onder andere een groot atrium, ontmoetingsruimtes, groepsstudieruimtes, een café-restaurant, een bioscoop en expositieruimte, op de tussenverdieping onder meer studio’s voor muziek en audiovisuele toepassingen, werkplekken en vergaderruimtes, makerspaces, een keuken voor kooklessen, een ‘living lab’ en een ‘media space’, en op de bovenverdieping ruimte voor de boekencollectie, een kinderafdeling, een leeszaal met ‘stille zones’, een café en een dakterras. Oodi herbergt verder Helsinki-Info, een gemeentelijk informatiepunt over zaken als werk, opleidingen en huisvesting dat is verhuisd vanuit het stadhuis, de Europa Experience, een digitale showroom van de Europese Unie, Playground Loru, een ‘public playground’ en een ‘an open meeting place for children and families with children’ en Brygga, een gemeentelijk informatiepunt over stadsontwikkeling en stedelijke projecten waar inwoners feedback aan het stadsbestuur kunnen geven.

De vorige winnaars van de Public Library of the Year Award waren:
Craigieburn Library, Australië (2014),
Kista Stockholm, Zweden (2015),
Dokk1 Aarhus, Denemarken (2016),
School 7 Den Helder, Nederland (2018).

De Public Library of the Year Award wordt gesponsord door Systematic en is ontwikkeld in een samenwerkingsverband van de Public Libraries, Metropolitan Libraries en Library Buildings and Equipment Secties van IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions). De Award stond dit jaar open voor openbare bibliotheken van over de hele wereld die opgeleverd zijn in de periode tussen 1 januari 2018 en 31 december 2018. In aanmerking komen bibliotheken die nieuw gebouwd zijn of die zijn gehuisvest in een verbouwd pand dat daarvoor nog geen dienst deed als bibliotheek.
Aan de prijs is een geldbedrag van 5000 dollar verbonden.

In Bibliotheekblad nr. 7 is een uitgebreid dossier over Oodi Helsinki te vinden. 

Jacinta Krimp, directeur van KopGroep Bibliotheken, waarvan School 7 de hoofdvestiging is, schetst in dit artikel wat het winnen van de Public Library of the Year Award 2018 betekende voor haar, de bibliotheek en voor de gemeente Den Helder.
 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie