HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Wat betekende de Public Library of the Year Award voor Den Helder?
Jacinta Krimp
27-08-2019
Vorig jaar werd onze bibliotheek School 7 tijdens het IFLA-congres in Kuala Lumpur uitgeroepen tot Public Library of the Year 2018. Voor een volle zaal nam ik als trotse directeur de Award in ontvangst. We waren overdonderd, we hadden vooraf geen idee wat onze kansen waren 
Wat betekende de Public Library of the Year Award voor Den Helder?
We moesten het opnemen tegen grote bibliotheken uit Singapore, Brazilië en de Verenigde Staten. Wat zou de doorslag geven bij de jury? We hadden geen idee. Maar we hadden besloten om er een avontuur van te maken en ongeacht de uitslag te genieten van het moment waarop we ons voor een internationaal publiek konden presenteren. Geweldig om School 7 te tonen aan collega’s van over de hele wereld. Toen de juryvoorzitter het verlossende woord sprak, konden we nauwelijks bevatten dat School 7 écht de Public Library Award 2018 had gewonnen!
 
Na afloop waren er direct journalisten en fotografen en de hotline Kuala Lumpur - Nederland was geopend. Via Twitter en Facebook was er live verbinding. Persberichten werden verstuurd en de eerste programmamakers van de Nederlandse radio meldden zich voor het ochtendnieuws. De media-aandacht was overweldigend. Zowel lokaal als landelijk. De redacties van het Journaal en andere programma’s brachten het nieuws op de landelijke televisie. En op Schiphol Airport stonden collega’s, burgemeester en wethouder met spandoeken en muziek te wachten op onze terugvlucht uit Kuala Lumpur. 

Tekening

Ook daarna stond School 7 volop in de schijnwerpers: tot op de dag van vandaag komen bezoekers uit binnen -en buitenland naar Den Helder omdat ze over de prijs hebben gehoord. De agenda van de bibliotheek staat nog steeds vol met rondleidingen. We hebben inmiddels collega’s uit Zuid-Korea, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Saba, Estland en Frankrijk mogen verwelkomen. Het gastenboek staat vol mooie complimenten en enthousiaste reacties. Van ‘gewone’ bezoekers, maar ook van de minister en van Prins Carnaval, die met zijn gevolg School 7 kwam huldigen.
Die bezoeken leveren ook de stad iets op. Mensen gaan ergens lunchen of koffie drinken. Of overnachten in Den Helder. Met deze Award hebben we de stad op de kaart gezet. De bibliotheek als citymarketing, hoe mooi is dat? 
 
Koreeans bezoek
 
The Public Library of the Year Award is een prijs die deuren opent. Zo werd ik door koning Willem-Alexander en koningin Máxima uitgenodigd om te lunchen op Paleis Noordeinde, samen met een paar andere Nederlanders die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. En ik werd daarnaast door de koning en koningin uitgenodigd voor de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst in het paleis in Amsterdam.
Opeens weten tijdschriften en andere media ons te vinden. Zo waren we onderdeel van een documentairereeks op de landelijke televisie, werd ik meermalen geïnterviewd door buitenlandse bladen en fungeert School 7 als locatie voor fotoshoots en filmopnames.
 
Den Helder 1 Den Helder 2
Den Helder 3 Den Helder 4

Het winnen van zo’n belangrijke prijs zorgt ook voor een verankering in de samenleving. We merken dat de inwoners van de stad én de politiek trots op ons zijn. Toen de wethouder een paar maanden geleden voorstelde om de bibliotheek te betrekken bij de gemeentelijke bezuinigingen werd dit door de bijna voltallige gemeenteraad afgewezen. ‘Het kan gewoon niet dat jullie internationale gasten ontvangen en wij op jullie bezuinigen!’ aldus de fractievoorzitter van de grootste politieke partij. 

Op de bouwplaats tegenover School 7 heeft de aannemer een metershoog doek bevestigd aan de stellages rond de nieuwbouw. Daarop staat te lezen: ‘Onze bieb is wereldwijd de beste!’ Dit weerspiegelt de trots van de bevolking op de bibliotheek. En die trots is verzilverd door de Award.

Jacinta Krimp, directeur KopGroep Bibliotheken 
(Tekst uitgesproken tijdens de Dutch Caucus op zondag 25 augustus tijdens het IFLA-congres in Athene)Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie