HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Neerlands Hoop Compleet in de bibliotheek
02-09-2019
Ter gelegenheid van zijn vijfenzeventigste verjaardag doet Freek de Jonge het vastgelegde omvangrijke oeuvre waarmee hij en Bram Vermeulen in de jaren zestig en zeventig de cabaretwereld voorgoed veranderden cadeau aan alle bibliotheken.
Neerlands Hoop Compleet in de bibliotheek
In februari 2018 werd in een bomvol Carré de Neerlands Hoop box gepresenteerd, het resultaat van jarenlang speur- en liefdewerk om een zo compleet mogelijk overzicht van het legendarische cabaretduo te kunnen bieden. De box bevat drie boeken, waaronder een met alle songteksten, negen dvd’s met registraties van theatershows, voor de televisie gemaakte programma’s en home movies, drie cd’s en wat destijds nog een elpee genoemd werd. Alle bibliotheken kunnen hier bij NBD Biblion een gratis exemplaar van de box aanvragen.

Afgelopen vrijdag 30 augustus, op zijn vijfenzeventigste verjaardag, overhandigde Freek in de Torenzaal van de OBA een exemplaar van de box aan Job Cohen, voorzitter van de Raad van Toezicht. Dat deed hij na een welkomstwoord van jubilerend directeur-bestuurder van de OBA Martin Berendse (vijf jaar geleden aangetreden) die Freek het boek over het honderdjarig bestaan overhandigde, Amsterdammers en hun bibliotheek. (‘Over vijfentwintig jaar krijg jij ook zoiets.’)

Freek over de bibliotheek: ‘Ik heb de afgelopen jaren gezien dat muziekscholen en bibliotheken onder vuur lagen. Er is op bezuinigd, er zijn er verdwenen, en je denkt: hoe is het mogelijk dat in een samenleving waarin geroepen wordt: binding, laat de mensen elkaar ontmoeten, hou ze bij elkaar, dat juist dit soort dingen onder druk staan. Dat daaraan getornd wordt. Bram, mijn oude maat met wie ik dit allemaal gemaakt heb, kwam uit een sociaaldemocratisch gezin, milieu. Zijn vader was een strijdbare PvdA-man, en wij hadden het vaak over het verheffen van de massa. Dat verheffen staat op de een of andere manier naar mijn gevoel onder druk.’ Over de box: 'Dit is ons oeuvre zo compleet mogelijk. Ik hoop dat het z’n plaats vindt in alle bibliotheken.’

Job Cohen: ‘Ik vind het persoonlijk geweldig dat ik namens het bibliotheekwezen deze gift in ontvangst mag nemen. Neerlands Hoop gaat eigenlijk al mijn hele leven mee. Ik ben ietsje, maar niet zo ontzettend veel jonger dan jij, maar jullie waren toch wel mijn helden. Ik hoef maar Argentinië te zeggen en je begrijpt dat ik enorm heb meegeleefd in die tijd. Kortom, ik vind het echt fantastisch dat ik degene ben die dit in ontvangst mag nemen. Hartstikke mooi dat jullie dit aan de bibliotheken aanbieden. Het is een tijdsbeeld, tijdsbeelden zijn ook hartstikke belangrijk om erbij te hebben, en ik hoop dat velen hier grondig gebruik van maken. Ik dank jou en Hella en iedereen die eraan meegewerkt heeft zeer voor deze gift ten behoeve van het algemeen nut.’

En over jubilea gesproken: Freek, die dit jaar vijftig jaar met Hella een eenheid vormt, viert zijn vijftigjarig artiestenbestaan met jongstleden juni, in aansluiting op de winter- en voorjaarstournee met de voorstelling De suppoost, de zogenoemde Week van Freek (elke avond een andersoortige voorstelling in de Haarlemse Schouwburg en Philharmonie), deze maand culminerend in twee voorstellingen in Carré van De canon, een avond met hoogtepunten uit het solo-oeuvre. Daarna worden er voorbereidingen getroffen voor de jaarconference, die op 1 januari 2020 wordt uitzonden en die De Lachgasfabriek gaat heten.

De geprezen documentaire die Dennis Alink over Freek maakte wordt vanavond om 20.25 uur op NPO2 door de VPRO uitgezonden. Zie ook dit verslag van de bijeenkomst in de Torenzaal.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie