HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Oostland neemt Theater CulturA in Nootdorp over
10-09-2019
Bibliotheek Oostland heeft in augustus het beheer van Theater CulturA overgenomen. CulturA wordt op dit moment verbouwd en zal daarna op 27 september onder de naam CulturA & Zo opengaan als het culturele en sociale ontmoetingscentrum van Nootdorp, waarin naast een bibliotheekvestiging ook een theaterzaal, horeca en verschillende maatschappelijke en culturele  activiteiten worden ondergebracht. 
CulturA & Zo moet het culturele en sociale hart van Nootdorp (circa 20.000 inwoners) worden, zeven dagen per week geopend van 9.00 uur ‘s ochtends tot minimaal 21.00 uur in de avond. Het is de bedoeling cultuur te combineren met sociaal-maatschappelijke activiteiten. Samenwerkingspartners Bibliotheek Oostland (die de bibliotheekvoorziening verzorgt in de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp), Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland en de SWOP (Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp), verenigd in het samenwerkingsverband SBJ Samen Sterk, hebben zich laten inspireren door het Storyhouse in het Britse Chester, zo legt bibliotheekdirecteur Petra Togni uit in dit filmpje. In Chester is een oude bioscoop omgebouwd tot een gebouw waarin bibliotheek, film, cultuur en theater zijn gecombineerd. In Chester zijn alle functies met elkaar verweven, waardoor bijvoorbeeld de collectie van de bibliotheek door het hele gebouw verspreid is. Het is de bedoeling dat ook in CulturA & Zo alle functies door elkaar heen gaan lopen. Binnen het samenwerkingsverband SBJ Samen Sterk zal de programmering gezamenlijk bepaald gaan worden.

In CulturA & Zo zal per 27 september onder andere een nieuwe bibliotheekvestiging openen, met een collectie van circa 20.000 boeken. Het kleine servicepunt van Bibliotheek Oostland aan de Markt in Nootdorp zal dan na de verhuizing sluiten. Daarnaast is het de bedoeling dat de theaterzaal meer en beter benut gaat worden. De programmering van het theater wordt drieledig: professioneel, cultureel en sociaal. De sociale programmering omvat bijvoorbeeld optredens of toneelstukken die kunnen aansluiten bij een Week van de Mantelzorg, een Week van de Dementie of een themaweek 'tegen het pesten'. Daarnaast wordt gemikt op zo’n vijftig filmvertoningen per jaar. Verder vindt de bezoeker in CulturA & Zo een zogeheten 'Verhalenbos' voor de jongste jeugd en de iets oudere jeugd krijgt een eigen plek die nu nog 'Het Lab' als werktitel heeft. Her en der komen er in CulturA praat-, zit- en stilteplekken waar bezoekers rustig kunnen werken, studeren of bijpraten. De SWOP en het jeugd- en jongerenwerk gaan er allerhande activiteiten organiseren, maar ook is het de bedoeling dat de inwoners van Nootdorp voor elkaar activiteiten organiseren. Ook komt er een horecagelegenheid.

Dit filmpje geeft een beeld van het nieuwe CulturA & Zo.

CulturA maakt deel uit van de proeftuin cultuurankers, waarmee culturele vernieuwing in de regio gestimuleerd wordt.

Overigens heeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp (circa 55.000 inwoners) in de onlangs naar buiten gebrachte Cultuurnota, getiteld Verbinden door cultuur aangegeven meer aandacht voor kunst en cultuur te willen en aan die intentie ook financiële consequenties te zullen verbinden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie