HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Rotterdam betrokken bij ambitieuze plannen voor Cultuurcampus in Zuid
13-09-2019
Deze week is een advies voor een 'Cultuurcampus' naar het Rotterdamse stadsbestuur gestuurd. Het moet een gebouw met grote aantrekkingskracht worden waar honderdduizenden mensen per jaar op af komen en dat moet uitgroeien tot een nieuw icoon voor Rotterdam-Zuid. Het advies is gemaakt door Wilma Franchimon (Codarts), Theo Kemperman (Bibliotheek Rotterdam) en Marco Pastors (Nationaal Programma Rotterdam Zuid) 
In de Cultuurcampus moeten onderwijs, toerisme en kennis- en cultuurinstellingen samenkomen, het wordt een combinatie van ‘leren, creëren en exposeren’, zo meldt de gemeente Rotterdam in een persbericht. De plannen voor de Cultuurcampus zijn ambitieus, of zoals de adviseurs zeggen: ‘We zetten hoog in: groots denken vergroot de haalbaarheid. (...) Onderwijsinstellingen in Rotterdam willen uitbreiden en overwegen een serieuze stap naar Zuid. Maar ook van buiten Rotterdam is interesse, onder meer vanuit de TU Delft.’ In de Cultuurcampus zouden 2500 studenten hun onderwijs kunnen volgen.

De Cultuurcampus wordt gedragen door een aantal partners die zich richten op kennis, cultuur en toerisme. Daartoe behoren naast de Bibliotheek Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) ook de vier hogescholen in de Maasstad, waaronder Codarts, Hogeschool voor de Kunsten. De Erasmus Universiteit en de hogescholen – evenals de TU Delft – zijn op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden op goed bereikbare locaties. Ook MBO-instellingen zouden er een plekje moeten krijgen, evenals innovatieve opleidingen die een verbinding leggen met stedelijke vraagstukken, zoals het Rotterdam Arts and Sciences Lab.

De Cultuurcampus moet een impuls geven aan Rotterdam-Zuid. Het gebouw zou een hotspot in de stad moeten worden, net als bijvoorbeeld de Markthal. ‘Het is een plek die boven aan de lijst met must-see plekken in Rotterdam staat. Toeristen uit binnen- en buitenland komen voor de grensverleggende architectuur, de horeca, het dakterras, het levendige plein en de veelzijdige programmering,’ aldus de opstellers van het advies, die denken dat de campus jaarlijks een half miljoen toeristen kan gaan trekken. Naast onderwijsvoorzieningen en culturele voorzieningen moet het complex ook aantrekkelijke buitenruimtes, horeca, winkels, expositie- en debatruimtes en studieplekken bieden. Het pand zou uiteindelijk ongeveer 50.000 vierkante meter groot moeten worden. Het is de bedoeling dat er veel multifunctionele ruimtes komen, zodat die door diverse partijen gebruikt kunnen worden. Voor de hoofdgebruikers wordt in het advies uitgegaan van circa 15.000 vierkante meter voor cultuur en horecavoorzieningen, waarbij de onlangs geopende LocHal in Tilburg met 12.000 vierkante meter als referentie geldt. De LocHal biedt ruimte aan studieplekken, horeca, een bibliotheek, studieplekken en seats-to-meet (vergaderplekken). Voor wetenschap en hoger onderwijs wordt uitgegaan van 35.000 vierkante meter, aldus het advies.

De Cultuurcampus gaat naar verwachting 300 miljoen euro kosten. Voor wat de financiering betreft spreken de opstellers van het rapport over ‘een mix van publiek en privaat, van onderwijsgelden en cultuurmiddelen, lokale en nationale inzet, mogelijk een Europese bijdrage. Het exploitatiebudget hangt samen met de programmering maar door de combinatie van kennis, cultuur en toerisme verwachten we een sluitende exploitatie te kunnen ontwikkelen,’ aldus het advies.

Het complex zal modulair ontwikkeld gaan worden. ‘Bovendien wordt de Cultuurcampus interessanter door deze modulair te ontwikkelen. Met ruimte voor nieuwe cross-overs en manifestaties en waar oude en nieuwe onderdelen met loopbruggen verbonden worden. Waar mogelijk starten we op korte termijn in een bestaand gebouw. Daarna kunnen we doorschuiven en bijbouwen: zo bouwen we de Cultuurcampus op met ruimtes in verschillende vormen en prijsklassen, kunnen we op korte termijn aan de slag en werken we tegelijkertijd aan een nieuw icoon voor Rotterdam,’ zo stellen de opstellers van het advies.

In het advies worden drie mogelijke locaties voor de Cultuurcampus voorgesteld. Iedere locatie heeft zowel voordelen als nadelen. Het gaat om de Maassilo, Hart van Zuid en het Charloisse Hoofd (locatie van de Van Leeuwen Recycling Groep). In Hart van Zuid wordt door Bibliotheek Rotterdam in het Kunstenpand reeds een nieuwe vestiging gerealiseerd. Het Kunstenpand zal daarnaast onderdak bieden aan onder meer Theater Zuidplein, verschillende expositieruimtes, een ‘huiskamer’ en horeca. De Cultuurcampus zou hier bij aan kunnen sluiten. Het advies meldt daarover: ‘Op deze locatie is een deel van de Cultuurcampus als het ware al ingevuld met de programmering van het Kunstenpand (bibliotheek en drie zalen) en de internationale programmering van Ahoy. Vooral het onderwijs- en wetenschap deel van de Cultuurcampus is op deze locatie aanvullend. Een iconisch vormgegeven gebouw kan de aantrekkelijkheid van Hart van Zuid vergroten, toeristen aantrekken en de Cultuurcampus in het Hart van Zuid een echt Rotterdams imago geven.’

Het komende jaar wordt het concept verder uitgewerkt en zal worden onderzocht wat de meest kansrijke locatie is. In 2025 zou de Cultuurcampus dan zijn deuren moeten openen.

Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid startte in 2011 met als doel de onderwijs-, werk-, en woonkwaliteit op Zuid in twintig jaar te laten stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden. De realisering van de Cultuurcampus past binnen dit streven.
 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie