HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Internationaal bibliobusfestival in Middelburg en Leuven
16-09-2019
Op 11 en 12 oktober vindt in Middelburg en Leuven het tweedaagse internationale bibliobusfestival Buzz plaats. Organisatoren ZB| Planbureau en Bibliotheek (ZB) van Zeeland en Bib Leuven vieren met het festival de verjaardagen van hun mobiele bibliotheekvoorziening. 
Het Internationale Buzz Festival is deels gericht op het grote publiek, maar delen van het programma zijn met name bedoeld voor professionals en bestuurders uit de bibliotheekwereld, overheid en onderwijs, en focust onder andere op de toekomst van mobiele bibliotheken. Tijdens het festival zullen 12 bibliobussen aanwezig zijn en staan sprekers op het programma (pdf) uit België, Nederland, Portugal, Hongarije en Spanje, die aandacht zullen besteden aan thema's als laaggeletterdheid, diversiteit, meertaligheid, digitale vaardigheden, leesbevordering en de verbindende rol van de bibliobus/mobiele bibliotheek.

Op vrijdag 11 oktober is Middelburg de locatie van het Buzz Festival. Tijdens deze dag ligt het accent op de aanpak van laaggeletterdheid en de ontwikkeling van technical skills. De scope is vooral op het platteland gericht. ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (ZB) zal op deze dag de resultaten presenteren van een uniek grensoverschrijdend onderzoek naar laaggeletterdheid dat zij samen met een aantal Vlaamse partners heeft uitgevoerd. ZB heeft samen met samenwerkingspartners uit Waasland (Vlaanderen) en Zeeuws-Vlaanderen dit grensoverschrijdende project opgezet met als doel enerzijds onderzoekskennis te delen over de aanpak van laaggeletterdheid in beide regio’s en anderzijds nieuwe instrumenten te ontwikkelen voor de aanpak van laaggeletterdheid. Het project is tevens gericht op kennisdeling voor professionals, uitwisseling van best practices in Nederland en Vlaanderen alsmede de ontwikkeling van een mobiel concept. In de middag is op 11 oktober het publiek welkom voor een programma op de Markt in Middelburg, waar een groot aantal innovatieve bussen te bewonderen is, zoals FryskLab, jouw.buzz (Drenthe), bibliobussen uit Arnhem, Antwerpen, Zwevegem en Heist-op-denBerg, en de Bibliobus Leuven en de Zeeuwse ColumBus, de Biblioservicebus en het nieuwe busje van ZB, dat tijdens het festival officieel in gebruik wordt genomen. In en rond de bussen vinden diverse activiteiten plaats.

Op 12 oktober is het Ladeuzeplein in Leuven de locatie van het bibliobusfestival. In de voormiddag is er een bijeenkomst voor professionals tijdens welke aandacht zal worden besteed aan de vraag wat mobiele bibliotheken nu en in de toekomst kunnen bieden in een sterk veranderende, (super)diverse samenleving. Er zal aandacht zijn voor leesbevordering, (meer)taligheid en de verbindende rol van een bibliobus. Daarna volgt in de middag een feestelijk programma voor het grote publiek. Centraal op het Ladeuzeplein zullen twaalf bibliobussen uit België en Nederland in een open cirkel rond het kunstwerk Totem van Jan Fabre worden geplaatst. Deze zijn gedurende de middag toegankelijk voor iedereen. In het hart van deze cirkel is een festivalplein opgebouwd met boekenmeubels, zitbanken, tafels en andere leuke zitplekjes. Er zullen tal van activiteiten plaatsvinden: een literaire riksja van Cirkus in Beweging, voorleesmomenten, een photobooth, een springkasteel in de vorm van een bus, en een spectaculaire zeepkistenrace.

Bib Leuven viert met het festival het dertigjarige bestaan van haar bibliobusvoorziening. ZB viert dit jaar de vijftigste verjaardag van de bibliobussen in Zeeland.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie