HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken Vlaardingen en Maassluis I Midden Delfland fuseren per 1 oktober
17-09-2019
De Stadsbibliotheek Vlaardingen en de Openbare Bibliotheek Maassluis en Midden-Delfland zullen per 1 oktober fuseren. Vanaf die datum gaan de twee bibliotheekorganisaties samen verder onder een nieuwe naam, die dan ook zal worden bekendgemaakt. 
Er was al jaren sprake van een mogelijke fusie tussen de Bibliotheek Vlaardingen (circa 70.000 inwoners) en de Bibliotheek Maassluis en Midden-Delfland (circa 55.000 inwoners). De eerste gesprekken over een fusie tussen beide bibliotheken startten in 2015, nadat plannen voor een fusie tussen Bibliotheek Vlaardingen en Bibliotheek Rotterdam eind 2013 sneefden. Na een principebesluit in 2018 kwam het college van Vlaardingen in maart van dit jaar met het definitieve voorstel om de bibliotheek te laten fuseren met de Bibliotheek Maassluis I Midden Delfland, een belangrijke stap, aangezien Vlaardingen (als een van de weinige gemeentes in Nederland) nog een gemeentelijke bibliotheek heeft. Met het besluit maakte het Vlaardingse college de weg vrij voor de ontvlechting van de bibliotheek uit de gemeentelijke organisatie, voorwaarde voor de fusie met Bibliotheek Maassluis I Midden Delfland. Bij wijze van toelichting meldt het college over zijn besluit: ‘Uit de notitie over de verzelfstandiging van de bibliotheek Vlaardingen blijkt de kwetsbaarheid van een zelfstandige bibliotheek Vlaardingen zonder fusiepartner en hogere incidentele en structurele kosten. Het college is van mening dat het nieuwe strategische bedrijfsplan een goede basis biedt voor een toekomstbestendige, innovatieve bibliotheek.’

Op 1 oktober onthullen de drie verantwoordelijke wethouders, Wendy Renzen (Midden-Delfland), Corine Bronsveld (Maassluis) en Jacky Silos (Vlaardingen), tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Medialounge van de Bibliotheek Vlaardingen de nieuwe naam van de fusiebibliotheek..Naar verwachting gaat de nieuwe fusieorganisatie Bibliotheek De Plataan heten. Voor de leden van beide bibliotheken verandert er vooralsnog weinig, de dienstverlening blijft onveranderd.

Na de fusie ontstaat een bibliotheekorganisatie met vier vestigingen en twee servicepunten en een werkgebied van ruim 120.000 inwoners. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie