HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Rotterdam organiseert verkiezing jeugdstadsdichter
18-09-2019
In 2020 zal Rotterdam naast een stadsdichter ook een jeugdstadsdichter krijgen. Al tijdens zijn benoeming kondigde huidig stadsdichter Dean Bowen aan zich daarvoor in te willen zetten. Daarom organiseert Bibliotheek Rotterdam een verkiezing waarvoor kinderen tussen de tien en de zestien jaar zich kunnen aanmelden. 
Dean Bowen, die in januari van dit jaar aantrad als stadsdichter van Rotterdam, hoopt met de verkiezing kinderen te enthousiasmeren voor poëzie en te laten zien dat iedereen gedichten kan schrijven. Bowen: ‘En het is een mooie manier om te ontdekken hoe de stad eruit ziet door de ogen van een jonge Rotterdammer.’

Van de nieuwe jeugdstadsdichter wordt verwacht dat hij of zij minimaal vier gedichten per jaar schrijft over zaken die met de stad te maken hebben. Een paar onderwerpen staan vast maar er is ook veel vrijheid om zelf te bedenken waar hij of zij graag over zou willen schrijven. Meestal gaat de jeugdstadsdichter samen met stadsdichter Dean Bowen op pad, maar soms treed hij of zij ook alleen op. Evenementen waar de jeugdstadsdichter aanwezig zal zijn, zijn bijvoorbeeld de poëzieweek, het Poetry International Festival en de Kinderboekenweek

Kinderen tussen de 10 en de 16 jaar oud kunnen meedoen met de verkiezing door twee zelfgeschreven gedichten in te sturen. Na 1 november buigt de jury (met onder andere oud-stadsdichter Derek Otte) zich over de inzendingen en kiest zij acht finalisten, die op 18 december bekend gemaakt zullen worden. De winnaar wordt tijdens de finale op 1 februari 2020 bekend gemaakt.

Voor iedereen die graag mee wil doen aan de verkiezing maar nog geen zelfgeschreven gedichten heeft om in te sturen, gaat vanaf oktober De Schrijversclub van start in de Centrale Bibliotheek. Iedereen tussen de twaalf en de zestien jaar kan gratis meedoen aan de workshop waarin deelnemers aan de slag gaan om hun schrijfskills te verbeteren. Ook tijdens het Kinderboekenweekfeest op 6 oktober is er aandacht voor poëzie. Lars van der Werf, bekend van Versjes met Lars, geeft dan gratis workshops (9+), zo meldt Bibliotheek Rotterdam in een persbericht.

In verschillende andere plaatsen is reeds een jeugdstadsdichter, kinderstadsdichter of junior stadsdichter actief (bij de verkiezing van wie al dan niet een bibliotheek betrokken is), onder andere in Heerlen, Woerden, Gouda, Tilburg, Groningen, Enschede en Dordrecht, waar dit jaar de eerste kinderstadsdichter door Bibliotheek AanZet werd aangesteld. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie