HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
De Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel staat in Aalst
19-09-2019
Utopia Aalst is door publiek en vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2019/2020. Aalst won de finale, die bestond uit zes genomineerde openbare bibliotheken - een per Vlaamse provincie en een uit het hoofdstedelijk gewest Brussel - en kreeg vandaag tijdens het congres Informatie aan Zee in Oostende de NBD Biblion Award uitgereikt. De verkiezing is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad en vindt om de twee jaar plaats in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD).  
De Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel staat in Aalst
Top-3
De Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel staat in Aalst, omdat deze instelling - aldus enthousiaste stemmers op de website van Bibliotheekblad - 'een cultureel en informatief icoon van de stad is' en Aalst daarmee 'een extra trekpleister' heeft bezorgd. Een oordeel dat wordt gedeeld door de onafhankelijke vakjury, die 'een diepe buiging maakt voor Utopia'. De jury concludeert: 'Een heerlijke plek om rond te dwalen en te genieten van de collectie. Utopia Aalst is een echte schatkamer waar je eindeloos kunt zoeken en waar de kunstcollectie, wellicht ook vanwege de gezamenlijke huisvesting met de Academie, eruit springt.' Ook de ruime openingstijden en de vele activiteiten worden geprezen. 'Een enorm cadeau aan de bevolking.'
Op de tweede plaats in de verkiezing eindigt de Bibliotheek Genk, 'een prachtige ruime bibliotheek, die een aantal jaren na de opening heel goed in haar jasje is komen te zitten. Er is via diverse projecten, zoals de jongerenambassadeurs en de jobcoaches voor werkzoekenden, een verbinding met de lokale gemeenschap gemaakt. De collectie en de kwaliteit van de exposities verdienen een compliment.'
Plek drie is voor Bibliotheek Bist in Wilrijk, 'een fijne plek om te vertoeven, met een uitstekende collectie en aandacht voor details. Men staat in nauw contact met de buurt. Ook door de inzet van vrijwilligers worden de inwoners intensief bij de bibliotheek betrokken.'

De drie andere finalisten, de Bib in het Park Wevelgem, De Factorij in Zaventem en De Lettertuin in Sint-Pieters-Woluwe, kunnen eveneens rekenen op een positieve beoordeling door vakjury en publiek.
Samenvattend zegt de jury over de zes bibliotheken: 'Het commentaar dat veel stemmers geven, is hartverwarmend en onderstreept het grote draagvlak van de bibliotheek in de lokale samenleving. Het fenomeen "wedstrijd" laat zeker niet alleen de jury nadenken over de kwaliteit van de deelnemende bibliotheken, ook het stemmende publiek getuigt van de waarde van de bibliotheek. En is daarmee een krachtig statement voor pers en lokale overheid.'

Stemming publiek
In totaal hebben 14.811 mensen hun stem uitgebracht op de website van Bibliotheekblad. Als één ding duidelijk wordt uit de vele reacties, is het hoezeer mensen zich verbonden voelen met de bibliotheek in hun stad, wijk of dorp. 'Stimulerende ontmoetingen', 'prettig personeel dat je deskundig helpt', 'een aangename verblijfplek', 'verrassende activiteiten', 'geweldige collectie': het is slechts een kleine greep uit de talloze enthousiaste steunbetuigingen vanuit het publiek.

Jurybeoordeling
Bij de beoordeling van de bibliotheken heeft de vakjury, bestaande uit Jannie Nijssen (bibliothecaris Bib Bilzen en winnaar van de vorige verkiezing), Kirsten Janssens (Bib Sint-Niklaas), Diane Nys (Bib Kontich), Wendy de Graaff (publiciste) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur Bibliotheekblad), vooral gekeken in hoeverre elke bibliotheek verankerd is in het werkgebied en in welke mate zij beantwoordt aan de eisen van deze tijd.

Uitslag
Om de uitslag te bepalen legden de 14.811 publieksstemmen en het oordeel van de vakjury evenveel gewicht in de schaal. Dat resulteerde in deze eindstand (in percentage stemmen):

1. Utopia Aalst (36%)
2. Bib Genk (22%)
3. Bist, Wilrijk (16%)
4. Bib in het Park, Wevelgem (15%)
5. Factorij, Zaventem (6%)
6. De Lettertuin, Sint-Pieters-Woluwe (5%)

Eerdere winnaars
De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel vond voor het eerst plaats in 2012. Winnaar dat jaar werd de Bibliotheek Balen. De tweede editie, in 2014, werd gewonnen door de Bibliotheek Herzele. De Bibliotheek Bilzen legde beslag op de titel in 2017.

Speciale uitgave
Op 19 september verschijnt er een speciale editie van Bibliotheekblad met uitvoerige profielen van de zes bibliotheken, een gedetailleerd juryverslag, en een interview met de leidinggevende van de vorige winnaar (Bilzen). In het speciale themanummer verder onder meer interviews met Hilde van Malderen (moderatrice tijdens Informatie aan Zee), Sabine de Vos, en een impressie van de fonkelnieuwe bib in Mechelen.
Bibliotheekblad dankt de vakjury, sponsor NBD Biblion, en de VVBAD voor hun bijdrage aan het evenement.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie