HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Eerste editie TEDxStadkamer in het teken van onderwijs en vernieuwing
24-09-2019
Op 10 oktober vindt in Stadkamer Zwolle de eerste editie plaats van TEDxStadkamer. Vijf lokale sprekers vertellen tijdens de bijeenkomst hoe zij in hun werk bezig zijn met vernieuwing in het onderwijs.
 
Tijdens de door Stadkamer georganiseerde TEDx-bijeenkomst zal  Koen Wessels onder andere vertellen over de paradox van ‘het’ onderwijs waarin het dominante idee leeft dat school een veilige, geïsoleerde plek is om je voor te bereiden op het leven van later. Terwijl de scholier hier en nu is vervlochten met de complexe uitdagingen en ervaringen van de tijd waarin we leven. Karien Dommerholt neemt de bezoeker mee op reis door ‘Onderwijs-vernieuwland’. Ze gaat in op de vraag ‘It takes a village to raise a child, maar waar vind ik de village die bij mij(n kinderen) past?', aldus Stadkamer in een persbericht. Verder houdt Jael de Jong Weissman een lezing met als titel 'Samen vormgeven van innovatie', spreekt Diede Bongertman over leven in armoede en gaat Marlies ter Beek-Geertse in op het onderwerp 'Werken vanuit leervragen'.
 
TEDxStadkamer begint met een gezamenlijke lunch en sluit af met een borrel. Dit biedt bezoekers de ruimte om te netwerken en ook eigen verhalen te delen met medebezoekers en sprekers.
 
Stadkamer sluit met het concept aan bij de beroemde TED-talks. Vanuit de gedachte 'ideas worth spreading' maakt TED het mogelijk een TED-achtig evenement te organiseren voor een lokale doelgroep. Deze lokale evenementen heten TEDx, waarbij de x betekent dat het event onafhankelijk van TED georganiseerd is. De TED Conference ondersteunt deze evenementen met diverse handleidingen en richtlijnen. Alle talks worden gefilmd en online gezet en duren nooit langer dan 18 minuten. Zo bereiken de TED-talks niet alleen de mensen in de zaal, maar een miljoenenpubliek.

TEDxStadkamer wordt mede mogelijk gemaakt door Hogeschool Windesheim.

Overigens is ook de NOBB (Noord Oost Brabantse Bibliotheken) betrokken bij de organisatie van een TEDx-event: TEDxVeghel, waarvan de eerste editie plaatsvond in 2016. De editie in 2017 had als thema 'Kennis'.  De derde editie, die dit jaar georganiseerd wordt op 4 oktober, staat in het teken van het thema 'Change'. Achttien sprekers van over de hele wereld komen die dag naar Veghel om een TEDtalk te houden over onderwerpen als kunstmatige intelligentie, defensie, animatiefilms en duurzaamheid. NOBB maakt het mogelijk het event via een livestream op een groot scherm te volgen in drie bibliotheken in Meierijstad. Ook in zo'n dertig andere bibliotheken door het hele land zal het evenment via een livestream te volgen zijn.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie