HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Jury en publiek lovend over genomineerde bibliotheken verkiezing Beste Bib van Vlaanderen en Brussel
25-09-2019
Op donderdag 19 september werd Utopia Aalst tijdens het congres Informatie aan Zee uitgeroepen tot de beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel. De Bibliotheek Aalst is door een professionele jury en het publiek gekozen uit een shortlist van zes genomineerde bibliotheken. Niet alleen de jury was te spreken over deze zes bibliotheken, ook de mensen die stemden op hun favoriete bibliotheek hadden vaak lovende woorden voor ‘hun’ bibliotheek. Onderstaand het juryrapport en een - slechts zeer beperkte - greep uit de duizenden toelichtingen die de stemmers gaven bij hun stem  Uit de talloze commentaren van stemmers spreekt vaak een grote trots en liefde voor 'hun' bibliotheek.
Jury en publiek lovend over genomineerde bibliotheken verkiezing Beste Bib van Vlaanderen en Brussel
Juryrapport Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2019/2020

Afgelopen zomer bezochten de vijf juryleden, ieder op eigen gelegenheid, de zes genomineerde bibliotheken in Aalst, Genk, Sint-Pieters-Woluwe, Wevelgem, Wilrijk en Zaventem. Zij probeerden zich niet te laten verblinden door prachtige gebouwen - wat zijn er mooie bij! - maar ook te kijken naar de collectie, de activiteiten en vooral de verbinding met de lokale bevolking en instellingen. Niet alle aspecten zie je immers in de bibliotheek, daar kom je pas achter door gesprekken te voeren met medewerkers en publiek.

Jannie Nijssen (Bib Bilzen), Kirsten Janssens (Bib Sint-Niklaas), Diane Nys (Bib Kontich), Wendy de Graaff en Eimer Wieldraaijer waren het in de jury op veel punten verrassend vaak met elkaar eens. Unaniem was er de constatering dat een prachtig pand op zich geen winnaar oplevert, al trekt een verrassend gebouw wel meer (jonge) bezoekers. Het gaat er vooral om wat er gebeurt in het pand, in hoeverre men erin slaagt een echte verbinding aan te gaan met verschillende doelgroepen onder de bewoners. Is er aandacht voor diverse aspecten? Voor kunst en cultuur, maar ook voor de sociale en digitale component? Ervaren de bewoners de bib als 'hun' bibliotheek, als vertrouwde pleisterplaats? Daar gaat het bij de verkiezing van 'de beste' met name om.

Verbeterpunten
Op welke punten valt er volgens de jury bij de genomineerde bibliotheken nog iets te verbeteren? Bij de meeste van hen laat het saneren van de collectie enigszins te wensen over. Wat had de jury graag eens naar de uitleengegevens gekeken om te zien welke banden al jaren de kast niet meer uit zijn geweest. Waar het hier en daar ook aan schort, is de herkenbaarheid van het personeel. Natuurlijk zijn bij de 'kleintjes' de personeelsleden bij het publiek wel bekend, maar ook daar en zeker bij de grote bibliotheken is minimaal het dragen van een badge een blijk van klantvriendelijkheid. Opvallend zijn de regels bij veel bibliotheken, die ruim voorhanden zijn en expliciet gecommuniceerd worden. Allemaal ter voorkoming van problemen natuurlijk, maar een sympathieke indruk maakt het niet, en de jury betwijfelt of regels altijd helpen. Positieve aandacht, zoals bij het ambassadeursproject in Genk, werkt meestal beter. Een ander punt dat verbazing wekt, is de ruime zomersluiting van enkele bibliotheken: hoe kun je beweren dat je een onmisbare voorziening voor de bevolking bent, en dan weken dicht zijn? Het zal ongetwijfeld te maken hebben met (personeels)budgetten, maar waarom dan niet met vakantiekrachten open? Juist voor de thuisblijvers zijn bibliotheken belangrijk!
 
Utopia Aalst Bibliotheek Genk Bist Wilrijk
Vlnr: Utopia Aalst, Bibliotheek Genk, Bist Wilrijk

Pluspunten
Naast kritische kanttekeningen valt er volgens de jury vooral heel veel goeds te melden over de genomineerde bibliotheken. We bespreken ze kort in alfabetische volgorde.
Aalst: een diepe buiging voor Utopia, het nieuwe gebouw dat veel bezoekers trekt, met als bijzondere lokker het geweldige café, meteen bij de ingang. Een heerlijke plek om rond te dwalen en te genieten van de collectie.
Genk: een prachtige ruime bibliotheek, die een aantal jaren na de opening heel goed in haar jasje is komen te zitten. Er is via diverse projecten, zoals de jongerenambassadeurs en de jobcoaches voor werkzoekenden, een verbinding met de lokale gemeenschap gemaakt. Bovendien verdienen de collectie en de kwaliteit van de exposities een compliment.
Sint-Pieters-Woluwe: De Lettertuin is een compacte bibliotheek. Er is veel contact met de lokale scholen en er zijn diverse activiteiten voor ouders en baby's. De dag na de zomersluiting zijn de bezoekers zichtbaar blij dat ze weer in de bib terechtkunnen.
Wevelgem: de Bib in het Park heeft een idyllische ligging en wordt druk bezocht door alle bevolkingsgroepen. De originele activiteiten vallen op, waaronder het vakantielezen, de zaterdaglezingen en spelletjesmiddagen, evenals het alerte en vriendelijke personeel.
Wilrijk: de Bib Bist is een fijne plek om te vertoeven, met een uitstekende collectie en aandacht voor details. Het personeel draagt herkenbare T-shirts, zij het helaas niet iedereen. Men staat in nauw contact met de buurt. Ook door de inzet van vrijwilligers worden de inwoners intensief bij de bibliotheek betrokken.
Zaventem: het moderne multifunctionele gebouw De Factorij herbergt een verrassende bibliotheek, waarbij met name het voorste deel uitnodigend en eigentijds is. Er is veel ruimte om te studeren en te verblijven. De bib legt de nadruk op leesadvies, maar moet misschien nog een beetje haar draai vinden in de nieuwe behuizing.
 
Wevelgem Factorij Zaventem Lettertuin Pieters Woluwe
Vlnr: Bib in het Park Wevelgem, De Factorij Zaventem, Bib de Lettertuin Sint-Pieters-Woluwe

Publieksstemmen
De winnaar wordt bepaald door de stemmen van de jury en de publieksstemmen ieder in gelijke mate te laten meewegen. In totaal zijn er maar liefst 14.811 stemmen door het publiek uitgebracht: op zich al een fraai resultaat. De mate waarin een bibliotheek in staat is haar publiek te motiveren om op haar te stemmen zegt mede iets over het contact met de plaatselijke bevolking. Het commentaar dat veel stemmers daarbij geven, is hartverwarmend en onderstreept het grote draagvlak van de bibliotheek in de lokale samenleving. Het fenomeen 'wedstrijd' laat zeker niet alleen de jury nadenken over de kwaliteit van de deelnemende bibliotheken, ook het stemmende publiek getuigt van de waarde van de bibliotheek. En is daarmee een krachtig statement voor pers en lokale overheid.

Winnaar
De Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2019/2020 is Utopia Aalst, met Genk als goede vice-kampioen. Beide zijn prachtige moderne bibliotheken met een sterke plaatselijke aantrekkingskracht en werking. Het brons is voor Wilrijk. Genomineerd worden is leuk, winnen is nog leuker, maar het allerbelangrijkste is de brede aandacht van het publiek voor al die hoogwaardige Belgische bibliotheken. Dus alle deelnemers van harte gefeliciteerd!

Uitslag (in percentage stemmen)
1. Utopia Aalst (36%)
2. Bib Genk (22%)
3. Bist, Wilrijk (16%)
4. Bib in het Park, Wevelgem (15%)
5. Factorij, Zaventem (6%)
6. De Lettertuin, Sint-Pieters-Woluwe (5%)
 
Toelichtingen stemmers

Utopia Aalst
* Utopia is een verrijking voor onze stad. Prachtig gebouw en een grote keuze aan boeken en CD's. Leuk café, altijd een gezellige sfeer.
* Een fata morgana in een betonnen woestijn
* Ik ben zo fier op onze bib ! Nog nooit zoiets gezien! En mooi gebouw, het geeft je een heel fijn gevoel om er te vertoeven !
* Nog nooit ben ik tijdens de examens met zoveel plezier naar de bieb vertrokken als sinds Utopia er staat. Mooie architectuur, binnen en buiten. En een open ruimte met veel licht en zuurstof! Top!
* Utopia is een heel tijdloze moderne bibliotheek. er is nagedacht over een heel concept. het gaat hier niet alleen over boeken, het gaat hier over een hele rustgevende belevenis. er is aan zoveel gedacht en het zit allemaal heel goed in elkaar. niet alleen het gebouw is prachtig; dankzij het licht en het werken met lichte materialen geeft het een modern maar toch tijdloze indruk. ben overlaatst naar de nieuwe bib in H-Gent geweest en daar had ik niet hetzelfde gevoel als bij deze bib. Aalst, jullie mogen terecht fier zijn op jullie prachtige bib. steeds een aangenaam, rustgevend bezoek.
* Ik woon in Aalst en ik kan met zekerheid zeggen dat Utopia een warme, vast waarde en ontmoetingsplek in de stad is geworden. Utopia leeft in het hart van alle Aalstenaars, bibliotheekliefhebber of niet …
* Utopia doet het levendige Aalst nog meer bruisen door een culturele mix van woord, muziek, theater, performance,... Utopia is rust en dagdromen, verloren lopen in zalige hersenspinsels, gewekt worden door golven van energie en groeien als mens. Utopia geeft onbeperkt kansen.
* Wat een grandioos mooie plek is dit geworden, een meerwaarde voor Aalst en een fantastisch gebouw om als bibliotheek te hebben. Wij komen hier stiekem ook graag gewoon iets drinken, leuke kaart en de vriendelijkste bediening, top!
* Utopia is een toffe, eigentijdse bib. Een modern open leercentrum, lange openingsuren, toffe zithoekjes, uitgebreide collectie, vriendelijk personeel. Opleidings- en studeerruimtes. Een gezellig cafe. Kortom, zoveel meer dan een 'bib'!
* Prachtige en functionele bib met ruim aanbod aan boeken, muziek, diensten en behulpzaam en vriendelijk personeel, computers en printers, computer applicaties (ook app), evenementen, onthaal en catering, en meer.. Prima fietsenstalling. Zeer belangrijke aanwinst voor inwoners.

Bibliotheek Genk
* Ik was op uitwisseling in België (2018-2019) en ik vond de bibliotheek van Genk de beste...zo mooi en zo veel dingen dat hè kan doen, de mensen daar zijn ook heel lief met iedereen, ook voor de mensen wie geen of bijna geen Nederlands kan spreken (ik in het begin)
* Prachtig gebouw, maar ook de inhoud verdient lof! Heel veel aandacht voor het kind, de studenten, de ouderen en iedereen die daartussen valt. Aandacht voor culturele animatie. Toegang tot multimedia en de gewone media met een grote gezellige leestafel die ook nog eens het sociale leven bevordert.
* Ik ben dan wel een Hasselaar en in Hasselt zijn er 2 bibliotheken. Maar die van Genk is qua aanbod heel ruim. En het blijft een eye-catcher van buitenaf alsook het interieur en opstelling binnenin om U van te zeggen. Trots Limburger te zijn. Want investeren in een bibliotheek is je bevolking van heinde en ver enthousiasmeren met boeken en allerhande (literaire) activiteiten zoals expo's en concerten allemaal gelinkt aan het woord, de poëzie.
* Onze bib is de beste bib van Vlaanderen niet alleen omwille van het mooie gebouw, niet alleen omwille de hoge boekendiversiteit, maar omdat het een zeer belangrijke ontmoetingsplaats is. Samen de kranten lezen, schaken, luisteren naar muziek, blokken, gewoon chillen. Optredens, voorlezen, dansen, vergaderen, tentoonstellen ... en natuurlijk boeken, cd’s en dvd’s ontlenen. En iedereen komt daar: kleine kindjes voor de voorleesmomenten en andere activiteiten, ouderen om kranten te lezen, chillende jongeren, vluchtelingen die Vlaams komen babbelen, ... Top bib! Gewoon de beste van Vlaanderen. En als ge mij niet gelooft, dan moet je maar eens met me meekomen. ��
* Deze bib is niet alleen een oase van letters, boeken en fantasie maar ook een plek van verbinding. Tussen mensen. Tussen culturen. Tussen jong en oud. In een prachtige setting, met veel licht, schaakspelen, kunst en geluk
* Deze prachtige bibliotheek biedt zoveel meer dan het uitlenen van boeken. Ze brengt mensen samen. Studenten, ouderen, kinderen,... iedereen is hier welkom.
* Al jaren lid, met veel plezier. Mooi en uitgebreid aanbod van boeken met steeds weer nieuwe aanwinsten. Zeer vriendelijk personeel die steeds weer hun best doen en leuke activiteiten organiseren, voor groot en klein. Kinderen voelen zich welkom door alle leuke en inspirerende materialen. En dat alles in een prachtig ruim gebouw. Voor ons nummer 1 bibliotheek!
* Oplaadcentrum voor uw batterij en brains.
* De meest inclusieve bibliotheek van het land. Iedereen is er welkom zonder scheve blik :-)
* Een bezoek aan de bibliotheek in Genk voelt aan als thuiskomen.......love it!!!!❤

Bist Wilrijk
* Een Bib is een must! Een goeie Bib (zoals die van Wilrijk) een bron van kennis en cultuur zoals elke gemeenschap er één zou mogen hebben..
* Mijn tegenwoordig escapisme!
* Zeer gezellig en goed onderhouden. Maar vooral : gemotiveerde medewerkers die altijd klaar staan om te helpen en te adviseren.
* Bib Bist Wilrijk Moet winnen, omdat de mensen er zeer vriendelijk zijn, en het een mooie en propere bib is. Omdat de bib ook gebruiksvriendelijk is! Wat ook zeer fijn is dat ze een zadenbib hebben, dit jaar heb ik door hun al heel wat lekkere tomaten uit mijn tuin gegeten!
* Prachtgebouw en vooral heel à-typische bibliothecarissen. Geen droogstoppels maar mensen met humor en schwung!
* Het is een mooie en gezellige bib.met veel lichtinval. De mensen zijn er ook altijd supervriendelijk en behulpzaam indien je vragen of hulp nodig hebt. Ze hebben ook in alles een uitgebreide keuze. Er wordt ook heel veel georganiseerd voor verschillende doelgroepen.
* Ik stem voor Bib bist in Wilrijk omdat ze super vriendelijk zijn en vaak voorlezen plus een zadenbib hebben.
* Fantastische bib met een groot aanbod, leuke coffee corner, tof personeel en goeie openingstijden!
* Mooie bibliotheek met vriendelijk personeel en makkelijk om boeken op te zoeken en te vinden.
* Voor de geweldige interviews met schrijvers, filosofen etc. de gezellige sfeer met dito koffiebar door vrijwilligers geopend en het vriendelijke personeel!

Bib in het Park Wevelgem
* Voor mij is de bibliotheek in Wevelgem niet zomaar een bib maar mijn tweede thuis! Als tiener had ik vaak het gevoel weg te moeten uit het huis en toen ging ik steevast in de bibliotheek gaan vertoeven. Tussen de boeken en rekken snuisteren voelde ik mij meer op mijn plaats. Prachtige ligging en machtige bibliotheek met vriendelijke medewerkers!
* Bibliotheek Wevelgem. De bib van mijn 'roots'. Toen ik - begin jaren tachtig - groot genoeg was en het gevoel had dat ik alle boeken uit de kleine bib in Gullegem gelezen had, mocht ik - eindelijk - met de fiets naar de bib in het park van Wevelgem. Wat een ontdekking voor een leesbeest als ik. Je mocht lekker veel boeken ontlenen. Verlengen was nooit een probleem. De collectie voor de jeugd... die was wel zeer uitgebreid én met kennis van zaken uitgezocht. Zo voelde het voor mij. Ik maakte er tijd voor, voor een bezoek aan de bib in het park. Om daarna met een zware rugzak, een volle fietstas en een RIJK gevoel naar huis te gaan. Na al die jaren hangt dat 'speciale gevoel' er nog steeds in Wevelgem. Ik woon er niet meer dichtbij maar de bib blijft aan me 'trekken'. Zalig om er nu een leesgroep voor KJV te mogen begeleiden. Nog steeds een jeugdbibliotheek met klasse! En neen, ik kreeg er nog nooit het gevoel dat ik alle boeken al gelezen heb. Zalig is dat. Wat een aanbod. Ook voor volwassenen. Wie er werkt, is zelf ook 'zot' van boeken. Die liefde wordt doorgegeven. Altijd iets te doen. Altijd iets om naar uit te kijken. Voor alle leeftijden. Zomaar in het groen. De warmste bib vind je gewoonweg in het park. In Wevelgem.
* Naast een puik aanbod aan extra activiteiten werkt deze bib mee aan integratie door haar project praattafels als oefenkansen voor nieuwkomers in de bib, en dat loopt goed ! flink !!
* De bib van Wevelgem is modern, ruim en luchtig. Gelegen in een mooi, centraal gelegen gemeentepark is het er aangenaam vertoeven. Je komt er altijd wel bekenden tegen en je komt er tot rust met een koffie en een koekje. De bib is gezellig ingericht en er is een enorm aanbod dat voortdurend aangevuld wordt. Tevens is er een mooie tentoonstellingsruimte. Kortom, het is de beste bib van Vlaanderen en Brussel.
* Naar de bib gaan is altijd een feest, welke leeftijd je ook hebt. Je kan je laten onderdompelen in een boeiende, verrassende of rustgevende omgeving, wat je ook zoekt, je vindt het! Of toch niet...? Het vriendelijke personeel zet je op weg, helpt je. Eenmaal binnen kan je ook een of andere expo meepikken. Je stapt er altijd met een goed gevoel en...meestal met een stapel... boeken buiten! Je kan al meteen op een bank in het omgevende park beginnen aan je leesvoer. Super toch!?
* Mooie, aangename bibliotheek, met behulpzaam personeel en vele activiteiten en diensten, bv tav scholenwerking, leesbevordering, bib-aan-huis, ruim aanbod van speelgoed, ruime openingsuren, actuele en nette collectie…
* Onze Bib is een gezellige bib midden het groen waar je rustig op zoek kunt gaan naar een leuk of interessant boek, een film, muziek. Gezellige zithoekjes, tentoonstellingen, puzzelen. Voor elk wat wils.
* Prachtige ligging - je krijgt er zin om te lezen Ruim aanbod gezelschapsspellen Veel boekpromotie (stands - leesclub) Goede samenwerking met andere verenigingen
* heel mooie overzichtelijke bib personeel staat altijd klaar voor advies en tips voor jong en oud zeer goede ligging lange openingsuren box om in te leveren buiten de openingsuren online raadpleging en reservering zelfscan vele workshops ook op zaterdag
* Ruim en overzichtelijk aanbod aan boeken, CD's, Dvd's, tijdschriften, strips, spellen, e-books. Transparante inrichting met veel licht. Behulpzaam personeel. Ideale centrale ligging in het groen. Studie- en exporuimte.

De Factorij Zaventem
* Zeer vriendelijk personeel. Als je ze iets vraagt, een opmerking doet krijg je altijd antwoord. Mooi gebouw met parkingplaatsen genoeg. Je vindt er alles. Ook anderstalige literatuur met veel recente boeken. Dank u mijn Bib De Factorij, dankzij u ben ik weer begonnen met lezen !
* Zeer gezellige bib. Aangenaam en behulpzaam personeel aan de receptie. Ordelijk en netjes gerangschikt. Het zelf scannen verloopt zonder problemen. Ruime keuze, alle onderwerpen en diverse talen.
* Heel mooie ruime bib, veel keuze in collectie van boeken, dvd's, cd's en tijdschriften. Aangename zithoeken om rustig de kranten te lezen. Vriendelijk personeel
* Zeer vriendelijk onthaal, ruime keuze op alle gebied (boeken, muziek, film). Zeer actuele opvolging. Veel activiteiten naar de jeugd, scholen en plaatselijke gemeenschap. Gelegen in mooi en modern gebouw (samen met het cultureel centrum en een bistro) in aangename omgeving (park,winkels, kunstacademie).
* Onze bibliotheek is een voorbeeld-bibliotheek op alle gebied. Er zijn heel wat gemeenten die jaloers zijn op dit leesparadijs.
* Modern, licht, sober en heel vriendelijk personeel. Een goed en kwalitatief hoogstaande catalogus. Praktische openingsuren. Ik ben fan !
* Het gebouw, de inrichting van de bib, de leesmogelijkheden en de vergaderzalen, alles overtuigt me om De Factorij als de beste bibliotheek te benoemen.
* Ik was verbaasd over de verschillende mogelijkheden die jullie bib biedt. Dit verdient een pluim!
* Er wordt enorm veel gedaan om de mensen aan het lezen te krijgen. Veel evenementen in het cultureel centrum om ook zo toegang te krijgen tot het bredere publiek.
* goede ligging prachtige accomodatie mooi aanbod geautomatiseerde uitleen- en inleveringsfaciliteit en netwerk met alle deelgemeenten

Bib de Lettertuin Sint-Pieters-Woluwe
* Heb er Nederlands geleerd
* rijkelijk aanbod in een zeer aantrekkelijke omgeving, waarbij door enthousiaste medewerkers steeds tijd genomen wordt voor de (ook niet-nederlandstalige) bezoekers..
* Graag mijn stem voor deze gouden bibliotheek die niet alleen een indrukwekkende architectuur heeft, maar ook over een indrukwekkende collectie en educatieve werking beschikt.
* Deze bib is echt een super bib ! Je bent er geen nummer , personeel is aangenaam, competent en behulpzaam. Zowel bij de kinderboeken , adolescentenafdeling als de volwassenboeken is er een ruime keuze. De infrastructuur is nog een extra werkpunt. Een Brusselse Nederlandstalige bibliotheek zal sowieso minder stemmen halen , maar deze bib verdient het echt om te winnen !
* De bib Lettertuin is niet alleen een bib met een interessant en aangenaam gebouw, ze heeft vooral ook een hele actieve en goede werking en een mooie collectie voor jong & oud.
* Ga zeker een kijkje nemen in de bibliotheek de Lettertuin in Sint-Pieters-Woluwe. Nieuw passief gebouw, vriendelijke bibliothecarissen en grote boekenkeuze!
* Beste Bib, want maandelijkse boekbespreking door interessante leeskring, en talrijke thematische evenementen rond boeken en rond lezen. Eveneens veel leuke activiteiten om kinderen aan te zetten tot lezen.
* Met een centrale tuin en ecologisch gebouwd is deze bib voor mij de beste! En zou veel keuze, voor zo weinig lidgeld ;-)
* Zeer vriendelijk en dynamisch personeel dat zich ten volle inzet. Zeer mooie gebouw en gemakkelijke parking
* geen grijs gedoe maar gul en goud
 
 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie