Bibliotheken Groningen krijgen als eerste in Nederland een Raad van Kinderen
25-09-2019
Met ingang van 2020 krijgen kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar een belangrijke stem in het beleid van de bibliotheken in de provincie Groningen op het gebied van de aanpak van laaggeletterdheid in gezinnen. Biblionet Groningen en de door prinses Laurentien opgerichte Missing Chapter Foundation gaan de komende drie jaar samenwerken om een Raad van Kinderen op te richten. Daarmee wordt Biblionet Groningen de eerste bibliotheekorganisatie in Nederland die op deze manier kinderen betrekt bij haar werk.
Het is de bedoeling dat de Raad van Kinderen begin 2020 van start gaat. In de maanden oktober tot en met december vinden de voorbereidingen plaats. Deze periode wordt onder meer gebruikt om een hulpvraag te formuleren en samenwerking te vinden met een school.
Biblionet Groningen gaat kinderen vragen te helpen laaggeletterdheid aan te pakken in gezinnen. ‘We zien dat de bestrijding van laaggeletterdheid het beste werkt als we ons niet alleen op het kind richten. Daarom betrekken we al jaren ouders, broertjes en zusjes bij projecten als Scoor Een Boek en Vakantielezen. En leggen we de nadruk op het hebben van plezier in lezen.’ aldus Jacqueline Roelofs in een
persbericht van Biblionet Groningen.
Het concept
Raad van Kinderen is ontwikkeld door de in 2009 door prinses Laurentien opgerichte
Missing Chapter Foundation, die ermee wil bewerkstelligen dat kinderen mogen meedenken met organisaties en dat volwassenen verantwoording afleggen over wat er met de ideeën van de kinderen wordt gedaan. In de Raad van Kinderen denken kinderen uit groepen 7 en 8 structureel mee met bedrijven en organisaties over strategische en maatschappelijke vraagstukken. Kinderen kunnen op deze manier invloed hebben op de wereld om hen heen, besluitvormers ontdekken nieuwe denkrichtingen en leraren worden geïnspireerd door de creatieve denkkracht van hun leerlingen. Missing Chapter begeleidt de stappen, is de vertaler tussen kinderen en volwassenen en helpt partners om kinderinclusie zelf in de praktijk te brengen.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties.