HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Eindhoven met ‘Expeditie E’ op zoek naar bibliotheek van de toekomst
26-09-2019
Op woensdag 25 september vond in Winkelcentrum Woensel de officiële opening plaats van ‘Expeditie E’, een door Bibliotheek Eindhoven geïnitieerde experimentele ‘huiskamerbibliotheek’, bedoeld om samen met de gebruikers op zoek te gaan naar de ‘bibliotheek van de toekomst’.  
Er is gekozen voor de naam Expeditie E omdat de aanduiding ‘bibliotheek’ de lading niet dekt en mensen op het verkeerde been zou kunnen zetten. De E staat voor zowel Eindhoven als 'experimenteren'. ‘Zéker zijn er op deze plek boeken te vinden en is er veel aandacht voor lezen en digitale geletterdheid, maar we gaan er ook veel experimenteren met “de bibliotheek van de toekomst”. We willen júist ook die mensen die nooit een bibliotheek binnen zouden stappen bereiken. En samen met de mensen uit Woensel dit tot een bruisende inspirerende plek maken. Het wordt een laagdrempelige plek waar we in de vorm van een winkelconcept gaan experimenteren met de bouwstenen zoals die in onze nieuwe toekomstvisie benoemd zijn: Melting Pot, Warenhuis voor informatie en Podium. Er is ruimte voor ontmoeting, fysieke materialen en activiteiten. Samen met de mensen uit Woensel gaan we hier een inspirerend programma vormgeven. Het is een belevingsruimte waar we aan de slag gaan met de energieën: Inspireren, Ervaren, Verdiepen en Delen. We onderzoeken de mogelijkheden wat betreft horeca,’ aldus Bibliotheek Eindhoven.

Expeditie E moet een plek worden waar een huiskamersfeer heerst en ‘waar niks hoeft, maar waar je altijd welkom bent. Ook al ben je geen lid van de bibliotheek,’ aldus Cilia Groothuis, manager communicatie Bibliotheek Eindhoven, tegenover het Eindhovens Dagblad. Het is de bedoeling inwoners van Woensel actief te benaderen en ze zo te betrekken bij het vormgeven van het concept, zo geven medewerkers Gaike van Enckevort en Annie Maessen aan in het Eindhovens Dagblad. ‘Met de verkregen input gaan de medewerkers aan de slag en wordt er geëxperimenteerd om te kijken wat mogelijk is. Met als gevolg dat de basiscollectie boeken is uitgebreid met Engelstalige en grootletterboeken en er voor de vele ouders met jonge kinderen die binnenlopen, voorleesmiddagen en -ochtenden zijn,’ aldus het Eindhovens Dagblad.

Overigens heeft Expeditie E al enkele maanden warm kunnen draaien sinds de officieuze opening in april van dit jaar. Directeur Albert Kivits gaf in april aan dat de nieuwe vestiging in Woensel - ondanks ingrijpende bezuinigingen waardoor alle wijkvestigingen moesten sluiten - mogelijk is geworden door slim inkoopbeleid, waarbij de aanschaf van boeken openbaar is aanbesteed en een stuk goedkoper geworden, en door extra inkomsten uit externe bronnen. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Manja
3-10-2019 18:04
Sinds april is er (helaas) toch iets veranderd in de financiele situatie:
"De Eindhovense bibliotheek moet de broekriem aanhalen. Als gevolg van de opening van de Expeditie E in winkelcentrum Woensel-XL moet er flink worden bezuinigd"
Het wordt tijd dat de gemeente Eindhoven eindelijk eens inziet dat er niet ongebreideld kan worden bezuinigd op basisvoorzieningen als bibliotheekwerk.

Bron:
https://www.ed.nl/eindhoven/bibliotheek-eindhoven-haalt-buikriem-aan~a37ae351/


 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie