DBNL uitgebreid met achtdelige reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur
30-09-2019
Ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is de achtdelige reeks Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur toegevoegd aan de DBNL-collectie. De Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur beschrijft ruim negen eeuwen aan Nederlandse en Vlaamse literatuurgeschiedenis op 6824 pagina’s.
Alle auteurs, teksten en werken die voorkomen in de gedigitaliseerde Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur (GNL) zijn direct gelinkt aan de rest van de DBNL-collectie. Daardoor is de DBNL op een nieuwe manier doorzoekbaar en kan de GNL fungeren als een startpunt om de collectie van de DBNL te doorkruisen. Daarnaast is de GNL dankzij de online beschikbaarheid beter toegankelijk voor buitenlandse studenten en docenten die de Nederlandstalige literatuur bestuderen.

De Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur, waarvan het laatste deel gepubliceerd werd in 2017, beschrijft de Nederlandse literatuur van de middeleeuwen tot 2005 in een doorlopend verhaal. Kenmerkend voor deze literatuurgeschiedenis is de brede, cultuurhistorische benadering. Teksten worden niet alleen belicht vanuit het leven van de auteur en de maatschappij waarin ze zijn ontstaan, maar de elf auteurs buigen zich ook over ontvangst van de werken en de maatschappelijke impact.

Neerlandicus Frits van Oostrom, een van de auteurs van de Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur, stelt in een persbericht van de DBNL: ‘De Nederlandse literatuurgeschiedenis is een groot, rijk verhaal. Sinds mensenheugenis is daarvoor het (meerdelige) boek de aangewezen vorm. Maar vandaag de dag is digitalisering van zo'n boek een nagenoeg onmisbaar complement: vaak superieur in het gebruik, en door zijn open vorm een uitnodiging tot creatieve, interactieve omgang met dit standaardwerk.’

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) viert dit jaar haar twintigjarig bestaan, onder andere ook met de eerste DBNL-dag op 8 november in de KB.