HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Babel Den Bosch viert 75 jaar vrijheid met bijzonder programma
04-10-2019
Op zondag 27 oktober is het precies 75 jaar geleden dat Den Bosch bevrijd is. Ter gelegenheid daarvan organiseert Babel op de avond en nacht voorafgaand aan deze dag een programma dat mede een eerbetoon is aan de directeur van de bibliotheek in de oorlogsjaren, die in verzet kwam tegen de rassenscheiding. 
Babel meldt over het programma: ‘Op zondag 27 oktober is het precies 75 jaar geleden dat ’s-Hertogenbosch bevrijd is. In de avond en nacht voorafgaand aan deze historische dag laten we het licht aan. Letterlijk. Daarmee maken we een symbolische vuist tegen de avondklok die in de oorlog was ingevoerd.’ Ook moet het volgens de bibliotheek gezien worden als een eerbetoon aan A.B.M. Brans, de bibliotheekdirecteur die in de oorlogsjaren in verzet kwam tegen de rassenscheiding. In plaats van een bord ‘Verboden voor Joden’ plaatste hij een bord ‘Toegang alleen voor leden’ en wist zo nog lange tijd ook de Joodse leden binnen te laten.

Het motto ‘Horen, zien… en niet zwijgen!’ zal als een rode draad door het programma (pdf) lopen. In de avond en nacht van 26 oktober worden er onder andere films over de Tweede Wereldoorlog vertoond, worden er verhalen voorgelezen over vluchtelingen, zijn er fragmenten te beluisteren van Radio Vrijheid en podcasts gemaakt door leerlingen van de Brede Bossche Scholen over de bevrijding van Den Bosch 75 jaar geleden en is er een optreden van een band bestaande uit Syrische en Nederlandse muzikanten. Daarnaast is er een Escape Experience waarbij bezoekers in de huid kunnen kruipen van nieuwe bibliotheekmedewerkers, wordt er muziek opgevoerd die door het Bossche meisje Bets Reijnen wordt genoemd in haar oorlogsdagboek en is er een lezing over interneringskamp Sint-Michielsgestel (waar tijdens de oorlog o.a. Simon Vestdijk zat) en de expositie ‘Het gezicht van Gestel’. Ook is er een tentoonstelling van de Internationale Organisatie voor Migratie over migratie en zijn er speciaal gevulde boekenhoeken met verschillende thema’s: verboden boeken, boeken over en van vluchtelingen, kinderboeken, boeken over vrijheid en bevrijding. 

‘S Nachts kunnen 75 bezoekers op zelf meegebrachte veld- of luchtbedden voor één keer blijven slapen tussen de boeken. De volgende ochtend wordt het programma afgesloten met een gezamenlijk ontbijt en de lezing ‘De ultieme vrijheid’ door Manon Ossevoort.

Het avondprogramma loopt van 18:30 – 00:00 uur en het nachtprogramma van 00:00 – 10:00 uur, incl ontbijt.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie