HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken Zoetermeer en Schiedam starten met Boekfiets
08-10-2019
Na Vlaardingen gaat er ook in Zoetermeer en Schiedam een zogeheten ‘Boekfiets’ rijden, een bakfiets die is uitgerust met een complete inventaris van boeken, knuffels, spelletjes, tekenspullen en een geluidsinstallatie. De bibliotheken van Zoetermeer en Schiedam gaan hiertoe in zee met Stichting Aanzet, die het concept ontwikkeld heeft. 
De Boekfiets is een door de Vlaardingse Stichting Aanzet speciaal ontwikkelde bakfiets, uitgerust met boeken, knuffels, spelletjes, een muziekinstallatie en meer. De eerste Boekfiets rijdt sinds januari 2019 door Vlaardingen. Vrijwilligers rijden met de Boekfiets wekelijks uit naar verschillende locaties, waar zij binnen en buiten voorlezen bij de Boekfiets. Stichting Aanzet schrijft over het project: ‘Met De Boekfiets gaan we naar scholen, peuteropvang, kinderopvang, wijkcentra en speeltuinen om voor te lezen aan jonge kinderen en hun ouders. We lezen een boek voor, zingen een liedje, doen beweegspelletjes en gaan tekenen met kinderen en ouders. We willen het (voor)leesplezier op een nieuwe en leuke manier overbrengen aan jonge kinderen en hun ouders. Als je ergens plezier in hebt ga je het vaker doen en word je er goed in! Wanneer de taalontwikkeling van kinderen vroeg wordt gestimuleerd, vergroot dit hun kansen en mogelijkheden op een succesvolle start in het onderwijs. Aan het boeken van de Boekfiets zijn voor scholen en organisaties geen kosten verbonden. De Boekfiets is mede mogelijk is gemaakt door de gemeente Vlaardingen, het Fonds Schiedam Vlaardingen, het VSB fonds en het Oranjefonds.’

Onlangs zijn de bibliotheken in Schiedam en Zoetermeer een samenwerking aangegaan met Stichting Aanzet. Vanaf 24 september rijdt de Boekfiets tot en met december iedere dinsdagochtend naar de bibliotheeklocatie Singel 24 in Schiedam. De kleuters van OBS De Singel en hun ouders kunnen dan bij de Boekfiets luisteren en kijken naar een verhaal. In Zoetermeer rijdt de Boekfiets sinds 25 september. Bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers gaan ermee langs scholen, de peuteropvang, kinderopvangcentra, festivals en bibliotheken om zo kinderen, ouders, verzorgers en grootouders op te zoeken om het voorleesplezier op een nieuwe en leuke manier over te brengen, aldus de bibliotheek. De medewerkers lezen voor met behulp van een vertelkastje en doen taalspelletjes met kinderen én ouders.

Organisaties die de Boekfiets ook in hun gemeente willen laten rijden, kunnen hiervoor een subsidie aanvragen bij Tel mee met Taal, zo meldt Stichting Aanzet. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie